Reflexní pracovní oděvy musí splňovat přísná kritéria. Která to jsou?

Datum publikování na HitPrace.cz: 21. 12. 2021
Reflexní pracovní oděvy musí splňovat přísná kritéria. Která to jsou?

Reflexní pracovní oděvy jsou ověřeným bezpečnostním prvkem, který pomůže s prevencí úrazů na pracovišti. Jaké jsou požadavky na jejich výběr?

Kde všude je potřeba vidět a být viděn?

Dobře viditelní pracovníci na stavbách, ve skladech či ve venkovních areálech jsou nejlepší prevencí před nehodami a úrazy v práci. Proto je nezbytné, aby jim zaměstnavatel poskytl vhodné pracovní oděvy.

Otázku, kde nosit reflexní oblečení a jaké prvky má obsahovat, upravuje zákon. Tyto výrobky musí splňovat normu ČSN EN ISO 2047, která je mezinárodní a platí od roku 2013. Co dalšího se vyplatí o reflexním oblečení vědět?

Reflexní oblečení najde svoje uplatnění nejen u zaměstnanců specifických povolání, ale také u chodců či cyklistů. Ostatně používání reflexních prvků ustanovuje novela zákona č. 361/2000 Sb., která začala platit 20. 2. 2016. Hlavním důvodem byla snaha o snížení počtu nehod chodců, k nimž docházelo za špatné viditelnosti. Díky reflexnímu materiálu vidí řidič osoby vzdálené i 200 metrů, což mu dává dostatek času na vhodné zareagování a vyhodnocení situace.

Co se vyplatí vědět o reflexním oblečení používaném v zaměstnání

Reflexní pracovní oděvy musí splňovat normu ČSN EN ISO 20471, která nahradila ČSN EN 471 + A1, ale také obsahovat označení CE. Toto označení se netýká jen reflexních nebo pracovních oděvů, ale veškerého zboží, které vstupuje na společný trh EU. Znamená to, že jej schválila Evropská unie a je tedy v souladu s příslušnými směrnicemi.

ČSN EN ISO 20471 se týká ryze reflexního oblečení a udává:

  • jaké jsou požadavky na oblečení za denního světla i ve tmě,
  • jaké retroreflexní prvky jsou potřebné,
  • rozdělení do tříd,
  • minimální plochy fluorescenčních a dalších specifických materiálů.

3 třídy podle kombinace materiálů a rozmístění retroreflexních prvků

Pracovní oděvy z reflexních materiálů se dělí do 3 tříd:

1. třída – jedná se o nejnižší stupeň viditelnosti oděvu, který je vhodný třeba pro řidiče z povolání nebo kurýry.

2. třída – oděvy se středním stupněm viditelnosti nosí záchranáři, zeměměřiči, popeláři a další.

3. třída – jde o nejvyšší stupeň viditelnosti, který se uplatňuje při opravách na silnicích a dálnicích nebo při pohybu na letištích mezi letadly.

Každá třída se od sebe odlišuje velikostí a umístěním retroreflexních pásků, ale také plochou, kterou na reflexní bundě či jiném oděvu fluorescenční materiály zabírají.

Kromě bezpečí je důležité také pohodlí

Pracovní oděvy, ale také pracovní obuv má zaměstnance především chránit. Zapomínat by se ovšem nemělo ani na pohodlí. V zimě musí oblečení zahřát, v létě umožnit dostatečný odvod potu. Zaměstnance také nesmí omezovat v pohybu.

Reflexní oblečení pro zaměstnance je nejen pohodlné, ale hlavně zvyšuje bezpečnost práce na pracovišti. Dokáže totiž i zachránit život.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.