Nápady na posílení morálky zaměstnanců

Datum publikování na HitPrace.cz: 25. 12. 2021
Nápady na posílení morálky zaměstnanců

Dohady a napětí mezi zaměstnanci nebo odděleními nebo nedostatek důvěry v zaměstnavatele může mít za následek pokles morálky na pracovišti. Špatná morálka může ohrozit produktivitu a zisk. Manažeři by měli bedlivě sledovat postoje na pracovišti, takže pokud morálka klesne, společnost může podniknout kroky k omlazení energie, pracovních návyků a pozitivního smyslu pro komunitu na pracovišti. 

Oslava úspěchů společnosti 

Pravidelně naplánované časy, kdy se zaměstnanci sejdou na oslavu události, může navodit pocit hrdosti a kamarádství společnosti, což zase může zvýšit morálku a obnovit motivaci zaměstnanců. Příklady firemních slavností zahrnují pořádání každoročních pikniků nebo grilování, oslavy narozenin nebo poskytování jídla nebo pití zaměstnancům na konci směny každý týden. To slouží k tomu, aby zaměstnanci připomněli, že se o ně jejich zaměstnavatelé starají, aby zaměstnanci měli na co se těšit a navodili pozitivní pocity z pracoviště. 

Zaměstnanec měsíce 

Výběrem zaměstnance měsíce dáváte zaměstnancům vědět, že jejich zaměstnavatel věnuje pozornost jim a jejich práci a je vděčný za to, co dělají. Získání cti být zaměstnancem měsíce může zaměstnancům poskytnout další motivaci a něco, na čem mohou pracovat. Ocenění můžete založit na libovolném počtu faktorů, včetně dosažení nebo překročení prodejních cílů, výsledků z karet s komentáři zákazníků nebo dokonce osobních postřehů o tom, jak zaměstnanec zachází se spolupracovníky. Chcete-li oslavit zaměstnance měsíce, můžete ho obdarovat plaketou nebo soškou, vyvěsit fotku a dosažené úspěchy někde na viditelném místě, nejlépe však funguje věnovat dárkový poukaz či prémie. 

Firemní sportovní tým 

Sponzorujte firemní sportovní tým, jako je fotbalový nebo florbalový tým, ke kterému se mohou zaměstnanci připojit. Mnoho měst má formální nebo neformální ligy, ve kterých spolu hrají různé týmy společností. Fyzická aktivita a rekreace nejen pomáhají zaměstnancům zůstat zdraví a energičtí; poskytuje také příjemný kontext pro týmovou práci, který se liší od toho, co je vyžadováno v práci. I když se v týmu neúčastní všichni, zjistíte, že nezúčastnění zaměstnanci fandí týmu a živí se zvýšenou morálkou členů týmu. Ujistěte se, že tým je otevřený mužům a ženám z řad zaměstnanců, protože genderově zaujatý tým může vyvolat nelibost.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.