Únava zaměstnanců z (pandemických) opatření

Datum publikování na HitPrace.cz: 13. 12. 2021

Neexistuje nikdo, koho by se nedotkla pandemie. Někteří lidé jsou už unavení, otrávení a vysílení a tak ignorují jakákoli pandemická opatření. S tímto problémem se ve firmách setkáváme stále častěji. Jak se k tomu postavit? 

Lidé jsou unavení, otrávení, mají všeho dost. Nechtějí nosit respirátory, nechtějí dodržovat bezpečnostní odstupy, nechtějí se testovat na koronavirus a mnozí mají také nedůvěru k očkování. 

Toto je realita řady firem, s nimiž se dnes setkáváme, a velký problém nejen jejich managementu. Bohužel, právě v době, kdy je počet nemocných opět vysoký, je klíčové, aby všichni naši zaměstnanci spolupracovali s vedením a snažili se jak rizika, tak škody minimalizovat. Jak však na to, když jsou lidé unavení? 

Problém současné „covidové únavy“ není jen v nedodržování opatření a příslušných kroků, ale v tom, že je stále obtížnější lidi do jejich respektování nutit. Zaměstnanců je málo, finanční incentivy jsou na hraně nebo za hranou, kterou jsou firmy schopny aplikovat, snaha je donutit k dodržování vnitřních předpisů a požadavků managementu silou vede k tomu, že mnozí zvláště méně kvalifikovaní nyní říkají, že „přeci mohou jít jinam“. A to je problém. 

Co s ním dělat? Každá rada je drahá, ale jisté jedno. Jak vedení firmy nebo jakékoli organizace zvládne tuto situaci, bude do značné míry určovat i to, jaké autoritě a ochotě respektovat se bude těšit v dohledné budoucnosti. Vyřešení problému „covidové únavy“ je tedy individuálním testem každého managementu, můžeme však dát několik rad, jak toto řešení zvládnout se ctí.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR