Jak se mohou ženy bránit šikaně na pracovišti

Datum publikování na HitPrace.cz: 29. 11. 2021
Jak se mohou ženy bránit šikaně na pracovišti

Šikanování na pracovišti se stalo běžnou věcí. 66 % pracujících žen je šikanováno. Muži se navíc chovají urážlivě častěji než ženy. A mezi pachateli je 61 % šéfové. Tyrani ovlivňují vnímání sebe sama a mohou vést k vážným zdravotním problémům. Někdy je tak těžké zůstat silný. Zvlášť, když vás šikanuje šéf. Ale přesto je důležité snažit se co nejlépe chránit sebe. 

Zůstaňte ženou a nestaňte se jedním z chlapů 

Při práci s muži nezapomínejte, že jste žena. A snažte se vyhnout flirtování se spolupracovníky. Jste kolega a člen týmu, nikoli objekt touhy. Jste krásná žena a neobejde se to bez komplimentů, ale je lepší rozlišovat pracovní a osobní život. Pamatujte, že jste žena, a musí ve vaší přítomnosti dodržovat určité standardy slušnosti: neměli by nadávat, neměli by vám dávat přezdívku a měli by mluvit a chovat se uctivě. 

Dokumentujte šikanu 

Každý případ šikany si podrobně zapište. Datum, čas, místo, slova a akce. Je také nutné zdokumentovat, kdo je v současné době ve vaší blízkosti a může v budoucnu šikanu prokázat. Všechny záznamy uchovávejte na bezpečném místě. Pachatele můžete varovat před nahráváním vašeho rozhovoru na diktafon nebo kameru. To je donutí chovat se zdrženlivě a přemýšlet nad svými slovy a činy. Všechny tyto důkazy a dobře vedené záznamy vám mohou pomoci obhájit váš případ. 

Najděte další oběti 

Obvykle se tyran nechová hrubě jen k jedné osobě. Svou situaci můžete probrat s těmi spolupracovníky, kterým důvěřujete, a pokusit se najít další. Společně je snazší odolat. Čím více lidí šikanu nahlásí, tím lepší bude výsledek. Buďte si jisti, že váš společník je důvěryhodný člověk, který vás podpoří nejen slovy, ale během celého procesu při vás bude stát. Řekněte svému spolupracovníkovi, aby shromáždil důkazy o šikaně a společně vymyslel plán dalšího postupu. 

Mluvte s personalistou a vyhněte se osobním schůzkám 

Snažte se ze všech sil nebýt s tyranem sama. Když je potkáte na chodbě nebo na jiném opuštěném místě, je lepší se neúčastnit rozhovoru. Pod pohledem ostatních bude násilník klidnější a zdvořilejší. Potřebujete třetí stranu, která bude vaše slova v budoucnu prokazovat. Poté, co se domluvíte se svědky a shromáždíte všechny důkazy o šikaně, musíte to nahlásit personálnímu řediteli nebo svému nadřízenému. Udělejte 2 kopie — jednu pro sebe, druhou pro nadřízeného. Vyprávějte celý příběh šikany podle svých poznámek a nechte své kolegy, aby to dokázali. Své poznámky můžete poslat e-mailem, abyste měli důkaz o svém odvolání.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.