4 možnosti, jak získat peníze na podnikání

Datum publikování na HitPrace.cz: 13. 11. 2021
4 možnosti, jak získat peníze na podnikání

Objevili jste v sobě podnikatelského ducha, ale došlo vám, že bez peněz zůstanou vaše plány pouze na papíře? Dobrými nápady a elánem dnes hýří kde kdo, s finančními prostředky je to však mnohem složitější. Jak je získat? Představíme vám několik různých druhů financování s jejich výhodami i negativy.


1. Použijte vlastní úspory


Patříte k lidem, kteří umí hospodařit a podařilo se vám během let nastřádat slušné jmění? Pokud daná částka stačí na rozjezd podnikání, v podstatě máte vyhráno – můžete okamžitě začít, aniž byste se komukoliv zpovídali a žádali o finanční podporu. Musíte však přijmout fakt, že v případě krachu o naspořené peníze přijdete a nikdo vám nevrátí ani korunu. Říká se tomu riziko podnikání.


Pokud finančním polštářem nedisponujete, ale nechcete se pouštět do jakéhokoliv rizika, zvažte podnikání při zaměstnání a investujte do byznysu peníze, které vám zbývají po odečtení pravidelných výdajů. To vám dá jistotu, že kdyby projekt nevyšel, stále budete mít pravidelný příjem. Nevýhodou je pomalejší tempo, jakým podnikání poroste.


2. Půjčte si od rodiny či přátel


Máte-li ve svém blízkém okolí někoho, kdo vaše podnikatelské sny chápe a podporuje, třeba vám ochotně půjčí za mnohem výhodnějších podmínek než banka či nebankovní společnost. Půjčování peněz mezi rodinnými příslušníky a přáteli je poměrně běžné (dle průzkumu od Sberbank tak činí 2 z 5 Čechů) – zavání však rizikem zhoršení vzájemných vztahů.


Rozhodnete-li se právě pro tento způsob financování, mějte na paměti, že jsou důležité jasně dané podmínky, tzn. termín vrácení částky či pevně stanovený splátkový kalendář. Dodržováním se vyhnete oboustrannému rozčarování, které vzniká právě na základě odlišného očekávání.


3. Zvažte podnikatelskou půjčku


Kdo nemá vlastní zdroje a kolem sebe nikoho, kdo by podal pomocnou ruku, může uvažovat o podnikatelské půjčce. V tomto směru se nabízí dvě základní možnosti – půjčka od banky a nebankovního poskytovatele.


Začínající podnikatelé nemají snadnou vyjednávací pozici. Nemohou doložit výši příjmu, a proto jsou odkázáni na bankovní kontokorent (obvykle ve výši několika desítek tisíc) a splátkové úvěry, které lze získat na základě propracovaného podnikatelského plánu.


Další možností jsou neúčelové podnikatelské půjčky od nebankovních společností. Jejich vyřízení bývá rychlejší, ale opět se neobejde bez doložení příjmu. Tedy s výjimkou tzv. americké hypotéky, kterou lze získat díky zajištění zástavním právem k nemovitosti.


Mezi spolehlivé zprostředkovatele nebankovních úvěrů patří Fin půjčka, která nabízí rychlé podnikatelské úvěry pro OSVČ a malé firmy. Například jednoduchou podnikatelskou půjčku ve výši 15 – 30 tis. Kč a splatností od 25 do 40 měsíců (podmínkou je doložení alespoň jednoho DP) či bezúčelová podnikatelská půjčka ve výši 50 – 200 tis. Kč a splatností od 12 do 60 měsíců (nutné doložit kopie DP za poslední 2 roky).


Šanci na schválení úvěru, a to i v řádu milionů korun, mají i podnikatelé bez doložitelného příjmu. Podmínkou je zástavní právo k nemovitosti. Pro koho jsou naopak dveře zavřené, jsou žadatelé s cizím občanstvím bez trvalého pobytu, lidé v exekuci a po insolvenci.


4. Crowfunding nebo investor


Podnikání se dá nastartovat také s pomocí investora. Ten se však může chtít na byznysu větší měrou podílet, případně si řekne o větší část zisku. Na vás je, abyste zvážili, jestli se vám tato forma financování stojí za to. Přesvědčit potenciálního investora navíc není právě snadné – budete mu muset dokázat, že je váš projekt životaschopný.


Za zmínku jistě stojí i financování davem neboli crowdfunding. Jedná se o populární metodu, kterou rádi využívají autoři zajímavých až komunitních projektů. Financování spočívá v darování většího množství menších částek od investorů i obyčejných lidí, kteří projektu z nějakého důvodu fandí. Jejich finanční injekce bývá odměněna např. exkluzivním právem na produkt, výraznou slevou apod.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.