Jak zvýšit zodpovědnost vašich lidí?

Datum publikování na HitPrace.cz: 4. 11. 2021

Neznám jediného manažera, který by si nepřál, aby jeho lidé přebírali větší zodpovědnost za svou práci. Je to velké téma v jakékoliv době. Z naší praxe víme, že pokud máte v týmu šikovného a pracovitého jedince, je možné postupem času jeho zodpovědnost zvyšovat. Je to o soustavné práci, která ale nese zajímavé výsledky. 

 Než se pustíme k samotnému zvyšování zodpovědnosti, je třeba si objasnit, co je to vlastně zodpovědnost. Pro spoustu lidí je zodpovědnost o nějaké spolehlivosti, ke které patří třeba to, že chodí včas do práce. Bohužel pro některé jednotlivce je včasný příchod na pracoviště vrcholem zodpovědnosti. Za tímto pojmem je ale mnohem více. 

 Když je to dobré, zodpovědný je každý 

Zodpovědnost vypovídá o iniciativě jedince a postoji k životním situacím (zvláště těm nepříjemným). Představte si firmu, které se momentálně velmi daří a je na vzestupu. Za tyto úspěchy většinou všichni přebírají zodpovědnost a s velkou oblibou hlásí: „My jsme udělali to a to.“ Když se ale firmě nedaří a řeší se nějaký malér, stává se, že od toho mají naši lidé tendenci dávat ruce pryč. Také to občas podpoří přehazováním zodpovědnosti z jednoho na druhého (případně z jedno oddělení na druhé). To krásné „my jsme udělali to a to“ se rázem změní na „za to můžou oni“.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR