Jak zlehčit rozhovor se šéfem, když jste nervózní

Datum publikování na HitPrace.cz: 28. 10. 2021
Jak zlehčit rozhovor se šéfem, když jste nervózní

Když vás čeká náročný rozhovor se šéfem, může vás přepadnout nervozita. Zpocené dlaně, nervózní přešlapování někdy pokazí dojem i z vaší práce, což nikdo jistě nechce. Existuje několik jednoduchých hacků, které vám mohou výrazně usnadnit pracovní prostředí a nasměrovat vás k úspěchu. 

Nezačínejte konverzaci otázkou: „Jak se máš?“ 

Pro úspěšnou konverzaci je lepší nezačít rozhovor otázkou „Jak se máš?“ Je to nesmyslné, příliš abstraktní a těžko se na to odpovídá. Místo toho projevte více empatie a buďte přesnější. Můžete si například vyzkoušet : „Jak se dnes máš?“ nebo jiné možnosti: 

1. Budete dnes přesčas? 

2. Jak jste strávili víkend? 

3. Máte nějaké zajímavé plány na tento víkend? 

Použijte k rozhovoru něco ze svého okolí 

Když mluvíte se svým šéfem v jeho kanceláři, najděte si něco, na co byste se tam mohli zaměřit. Může to být umělecké dílo visící na zdi nebo rodinný obrázek na jeho stole. Začněte se ptát, jestli má zájem o umění, prolomte ledy. Nadřízený pravděpodobně bude mít lidštější přístup. 

 Nečekejte, až vás nadřízený vyzve 

Při obchodním jednání nečekejte, až budete vyzváni k hovoru. Někdy se kolegové překřikují a vy tak promarníte šanci vyjádřit svůj názor. Zeptejte se sami sebe, proč mluvíte. Nemělo by to vypadat, že se předvádíte. To, o čem mluvíte, by mělo být k tématu. Je také důležité pochopit a uvědomit si, jaké informace by měly být osobně projednány se šéfem nebo s vašimi kolegy. 

Rozhovor naplánujte na úterý na v 10:30 

Je také důležité udělat dobrý dojem při prvním setkání s potenciálním šéfem. K tomuto kroku obvykle dochází při pohovoru. Pondělí a pátek se nedoporučuje pro přijímací pohovor, protože lidé nejsou v těchto dnech tak soustředění. Nejoptimálnějším dnem je úterý. Také čas mezi 10:00 a 11:30 je vhodnější, protože být prvním kandidátem na pohovor se nedoporučuje. Je to proto, že tazatelé budou podvědomě porovnávat ostatní s vámi. Být poslední také není dobré, protože po příliš velkém počtu kandidátů začínají pociťovat únavu z rozhodování.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.