Jak najít dobrou práci na volné noze

Datum publikování na HitPrace.cz: 5. 10. 2021
Jak najít dobrou práci na volné noze

Jste na volné noze a hledáte zakázky? Ať už je vaše odbornost jakákoli, pravděpodobně pro ni existuje nezávislý trh. Každý zaměstnanec stojí společnost mnohem více než jen jeho plat. Sociální zabezpečení, pojištění a peníze vynaložené na kancelářské stoly, židle, počítače a telefony přidávají značnou částku nad skutečnou mzdou, kterou je zaměstnanec vyplácen. Když společnost najme nezávislého pracovníka, odstraní tyto dodatečné náklady. Musí zaplatit pouze náklady na práci. Z těchto a mnoha dalších důvodů, pokud uvažujete o vstupu na nezávislý trh, nenechte lidi, aby váš nápad bagatelizovali. Mnoho lidí si jako freelancer skvěle vydělává na živobytí, ale stejně jako každé podnikání, to, co z toho máte, souvisí s tím, co investujete. 

Držte se oblastí, které znáte 

Práce na volné noze existují téměř pro všechno. To ale neznamená, že byste měli žádat o vše. Častou chybou nových nezávislých pracovníků je brát práci, na kterou nemají kvalifikaci. Pokud jste programátor s rozsáhlými zkušenostmi s vytvářením webových stránek, omezte se na tento obor. Úloha pro správce databáze nebo grafického designéra pro web může vypadat lákavě, ale pokud s prováděním těchto úkolů nemáte zkušenosti, pravděpodobně věnujete práci příliš mnoho času v poměru k tomu, za co platí a váš produkt nebude stejně dobrý jako těch, kteří jsou již odborníky. Pamatujte, že vaše pověst je všechno. 

Buďte připraveni pracovat levně

Zvažte alespoň na začátku práci za nižší sazby, ovšem vyvarujte se „otrockých“ odměn. Pokud začnete pracovat v nové společnosti, očekávali byste, že po určitou dobu máte méně peněz, méně hodin a nějakou „horší“ práci. Na volné noze je to podobné. Ze začátku nedostanete zaplaceno, co si zasloužíte, ale jak odvedete dobrou práci, vaše sazby se rychle zvýší. 

Použijte weby na volné noze 

Weby vám mohou pomoci najít lidi nebo firmy, které chtějí najmout nezávislého pracovníka. Podobně jako při hledání tradičního zaměstnání trvá nalezení kvalitního zaměstnání na volné noze značné množství času.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.