Nenechte se zaskočit záludnými otázkami u přijímacích pohovorů

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 9. 2021
Nenechte se zaskočit záludnými otázkami u přijímacích pohovorů

Většina z nás se k pohovoru důkladně připravuje. Očekáváte otázky typu: „Proč si máme vybrat právě vás?“ nebo „Jakou si představujete mzdu?“ Prostudujete si minulost i současnost firmy, kde toužíte pracovat a myslíte si, že jste připraveni téměř na vše. 

Náboráři vymýšlí neustále nové způsoby, jak žadatele o práci zmást a znejistit. Ve většině případů nejde o správnou odpověď ne jejich otázky, ale spíše o spíše o reakci a pohotovost. Co vše vás může u pohovoru potkat? 

Co byste dělali, kdybyste vyhráli v loterii?

Jedním z nejdůležitějších úkolů tazatele na pohovoru je porozumění motivaci uchazeče o zaměstnání. Například jestli budete pokračovat v práci, pokud vyhrajete peníze. Z odpovědí náborář pozná, zda chcete pracovat jen kvůli penězům nebo vás práce opravdu baví a toužíte po úspěšné kariéře.

Uvažovali jste někdy o tom, že rozjedete vlastní podnikání?

Pokud plánujete pracovat pro společnost, neočekávejte, že ocení vašeho podnikatelského ducha. Na touze vést vlastní podnikání není nic špatného, ale zaměstnavatel to jen stěží podpoří. I když se ucházíte o vedoucí pozici, hledají člena týmu a ne někoho s ambicemi obchodníka.

Koneckonců utratí peníze a čas za vaše školení a zaměstnavatel o takového člověka nebude chtít přijít. I když se chcete stát součástí společnosti, abyste získali nějaké zkušenosti, neměli byste o tom mluvit.

Jaké je počasí?

Byla vám položena jednoduchá, ovšem záludná otázka. Mnoho uchazečů o zaměstnání si neuvědomuje, že jejich odpověď hodně znamená, protože si myslí, že otázka byla položena jen k uvolnění atmosféry.

Pokud si například začnete stěžovat, že je špatné počasí a jak těžké pro vás bylo najít kancelář, můžete na tuto práci zapomenout. Současně, pokud odpovíte na něco jako „dobrý“ nebo „v pořádku“, můžete vyvolat dojem někoho, kdo ve skutečnosti není otevřený ani společenský. Nejlepší je odpovědět na tuto otázku v plném rozsahu, uvolněně a pozitivně, jako byste odpovídali na jakoukoli jinou otázku ohledně práce.

Proč jsou poklopy kulaté?

Tato otázka vám bude pravděpodobně připadat zvláštní. Nejprve musíte pochopit, že se od vás neočekává správná odpověď. Tazatel chce jen zkontrolovat vaši reakci na podivné a neobvyklé otázky. Tímto způsobem napodobují stresové situace. Pokud se nenecháte zmást a nezačnete toto téma aktivně zpracovávat, úspěšně tento test zvládnete.

Pokud vás tato otázka vyvede z míry, pak je logické předpokládat, že nejste připraveni na nepředvídatelné pracovní situace. Samozřejmě je možné, že by se tazatel mohl zeptat na jinou podivnou otázku, takže na to musíte být mentálně připraveni. Pamatujte: je lepší přijít s jakýmkoli nápadem jako odpovědí, než říct, že nevíte.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.