Komunikace s obtížnými lidmi je někdy náročná. Nenechte si jejich věčnou nespokojeností zkazit náladu

Datum publikování na HitPrace.cz: 7. 9. 2021
Komunikace s obtížnými lidmi je někdy náročná. Nenechte si jejich věčnou nespokojeností zkazit náladu

Na pracovišti se mnohdy setkáme s lidmi s různými typy povah a vlastností. Kolegové jsou různorodí a ne vždy si s každým padnete do oka. 


Někteří spolupracovníci jsou „suchaři“, kteří jsou věčně se vším nespokojeni a mnohdy otráví náladu na celému pracovnímu týmu. Nezkoušejte na ně svůj smysl pro humor, setkáte s nepochopením a dalším přívalem stížností na vše možné.


Neměňte svůj komunikační styl a nesnažte se změnit ten jejich

Nikdy se nepokoušejte změnit svůj styl komunikace. Pokus o změnu jejich komunikačního stylu vás jen frustruje a naštve. Místo toho se přizpůsobte jejich stylu. Pokud očekávají velmi podrobné zprávy, zapomeňte na prolomení ledu vtipy nebo mluvením o sportu. Připravte si ty složité zprávy a pokračujte k dalšímu úkolu. 


Věnujte jim pozornost

Staňte se horlivým posluchačem a pokaždé věnujte plnou pozornost jejich monologu. Jedním z důvodů, proč může být tato osoba tak výstřední, je to, že postrádá sociální dovednosti a může se cítit osaměle. Řekněte: „Prosím, řekněte mi, jak jste se ke svému rozhodnutí dostali, abych tomu plně porozuměl.“ Najednou se změníte z nepřítele na spojence. Opravdu si můžete poslechnout cestu ke smysluplnému partnerství. 


Neberte si jejich slova osobně

Neberte jejich drsná slova a odtažité chování osobně. Pamatujte, že vás nevyčleňují. Chovají se tak ke každému.


Vyhněte se konfrontaci

Když se konverzace stane konfrontací, použijte tuto strategii: „Mohli bychom si naplánovat čas, kdy si o tomto problému promluvíme zítra? Přes noc si oba vše v klidu promyslíme.“ Oddech od verbálních střetů často vytváří příznivější klima pro vyjednávání. 


Vyjednávejte na vašem „domácím hřišti“

Jednejte na místě, kde se vy cítíte dobře a sebejistě. Ve své doméně bude pravděpodobně působit panovačněji. Ve vaší je méně pravděpodobné, že bude chtít rozkazovat. Pokud ve sportu existuje výhoda domácího hřiště, totéž platí pro obchodní svět. 





HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.