Tipy, jak překonat strach z veřejného projevu

Datum publikování na HitPrace.cz: 27. 8. 2021
Tipy, jak překonat strach z veřejného projevu

Potící se dlaně, bolení břicha, zrychlený dech – to jsou jen některé z příznaků strachu z veřejného projevu. Mnoho lidí pociťuje silnou nervozitu i z prezentace, která má proběhnout před kolegy, se kterými je denně v kontaktu. Silnější nervozita přichází ve chvíli, kdy se prezentace odehrává před potencionálními klienty nebo důležitými obchodními partnery. Existuje několik jednoduchých triků, jak se nervozity zbavit nebo ji alespoň zmírnit.


Svou prezentaci si neustále procvičujte

Důkladná příprava a neustálé procvičování je klíčem k úspěšné prezentaci. Nezasekávejte se u zbytečných drobností. Připravte si několik jednoduchých poznámek, které udržují vaše myšlenky uspořádané a na které se můžete spolehnout.


Jakmile máte bodově poznámky srovnané, začněte o jednotlivých bodech mluvit před zrcadlem. Nechte slova přirozeně plynout.


Nespěchejte 

Většina lidí, když pociťuje nervozitu, začne rychleji mluvit. Podvědomě se snaží mít vše, co nejdříve za sebou a z prezentace se stane nesrozumitelné drmolení. Procvičováním se stane řeč přirozenější a uvolněnější. Neustále zkoušení dodá sebejistotu, která se odrazí i v hlasovém projevu.


Přesuňte pozornost na publikum

Úzkost je často způsobena strachem z toho, jak vás vnímají ostatní. Nechcete, aby si vaši posluchači mysleli, že jste hloupí nebo svému oboru nerozumíte. 


Místo starostí o sebe se zaměřte na to, abyste divákům poskytli hodnotnou zkušenost. Tím, že si dáte přednost obohatit publikum před tím, než se budete prezentovat v určitém světle, se vaše pozornost přesune směrem k publiku a od vašich vlastních obav. 


Neuhýbejte očima

Přímý pohled na publikum má své opodstatnění. Oční kontakt obnovuje spojení s publikem a zabraňuje ztrátě jeho pozornosti. Nervozita často vede řečníky k tomu, aby celou prezentaci shlíželi dolů na své poznámkové karty nebo na projektor, ale neexistuje rychlejší způsob, jak přimět diváky, aby se cítili uvolněni. 



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.