Google plánuje snížit platy zaměstnancům na home office. Prohloubí se tím rozdíl v odměňování žen a mužů?

Datum publikování na HitPrace.cz: 27. 8. 2021

Umíte si představit, že by vám zaměstnavatel snížil plat z důvodu toho, že pracujete kontinuálně z domova? Home office se stal během covidové pandemie běžnějším, a především vynuceným, ale postupně se zaměstnanci vrací i do kanceláří. Gigant Google chce však v USA regulovat právě práci na dálku. 


Společnost Google bude zřejmě snižovat platy těm zaměstnancům v USA, kteří se rozhodnou trvale pracovat z domova. Zmíněný gigant z tzv. The Big Five vyvinul mzdovou kalkulačku, díky které mohou pracovníci zjistit, jaké dopady má vzdálená práce, nebo práce v kanceláři. Snížení platu by se mělo dotknout především těch, kteří bydlí daleko a do místa pracoviště dojíždějí. 


Zaměstnanci v mnoha odvětvích a podnicích během pandemie dokázali, že trvalá práce z domova je životaschopná a udržitelná, ale nyní už společnosti přemýšlejí, jak s home office naložit, až pandemie ustoupí. Firmy působící v Silicon Valley by rády dostaly své zaměstnance zpět do kanceláří a začínají také experimentovat s odměňováním.


Velké technologické společnosti včetně Microsoftu, Facebooku a Twitteru nabídly nižší mzdu zaměstnancům, kteří pracují v místech, kde jsou levnější náklady na živobytí. Naopak menší firmy, například sociální síť Reddit nebo online realitní společnost Zillow, uvedly, že hodlají platit pracovníky stejně bez ohledu na to, odkud pracují s odůvodněním, že právě to zvyšuje týmovou diverzitu. 


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR