Přestala vás vaše práce naplňovat? Zkuste obnovit váš „vztah“

Datum publikování na HitPrace.cz: 18. 8. 2021
Přestala vás vaše práce naplňovat? Zkuste obnovit váš „vztah“

Byli jste dříve zapálení do své profese, milovali ji nebo se neustále posouvali dál a najednou přišel zlom, kdy zjistíte, že chodíte do práce s velkou nechutí.

Někdy se stane, že práce ztrácí svůj „půvab“ a vás začnou rozčilovat maličkosti, ze kterých jste měli dříve radost. Než začnete rozesílat životopis do konkurenčních firem, vyzkoušejte několik jednoduchých způsobů, jak mít svou práci zase rádi.

Vyzkoušejte sebereflexi

Pokud jste dříve měli svou práci rádi, pokuste se přijít na to, co je jinak. Někdy je odpověď evidentní – nový šéf je hlupák nebo nesouhlasíte s novými projekty společnosti. U některých však deziluze v průběhu času pomalu rostla, a v takovém případě si nejste úplně jisti, co způsobilo, že jste se odpojili od práce.

Pokud se ocitnete v této situaci, věnujte čas přemýšlení o svém profesním životě, zhodnocení vašich úspěchů, stanovení vašich cílů a určení konkrétních událostí, které ovlivnily váš postoj k práci.

Ujasněte si pozitiva vaší práce

Jednou z nejjednodušších, ale nejhlubších věcí, které můžete udělat, aby se váš vztah s prací změnil, je identifikovat všechny dobré věci.

To se může zdát zpočátku obtížné, protože v takové situaci máte sklon vidět jen negativa své práce.

Ale víte, že ty dobré věci tam jsou, tak se hloubejte, dokud je nenajdete. Možná máte skvělého kolegu, rádi pracujete na určitých projektech nebo si prostě ceníte výplaty, díky které máte luxusnější život.

Promluvte si se šéfem

Pokud jste ztratili zájem o svou každodenní práci nebo pociťujete stagnaci, může to být známka toho, že jste připraveni převzít nové úkoly nebo více povinností.

Připravte se na otevřenou diskusi se svým šéfem, kde zdůrazníte své silné stránky a příspěvky a požádáte o řešení nových úkolů.  

Než se pustíte do rozhovoru se šéfem, ujistěte se, že jste opravdu připraveni převzít větší odpovědnost.

Jeďte na dovolenou

Někdy postačí jen na pár dní vypnout a odpočinout si na dovolené.

Pokud dovolená není možná, přinejmenším si během dne udělejte pravidelné přestávky.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.