Konec tradičního výběru zaměstnanců, budoucnost vyžaduje jiný přístup

Datum publikování na HitPrace.cz: 18. 8. 2021

Tradice jsou v zásadě dobrá věc. Ale jestliže se vše kolem vyvíjí, držet se tradičního může znamenat úplně špatnou cestu. Doba je jiná a také kandidáti se vyvíjejí. A proto už tradiční způsoby výběru zaměstnanců prostě nestačí. Jaká je budoucnost výběru zaměstnanců?


Uchazeči už mnohem častěji znají odpovědi na tradiční otázky při pohovoru, které uspokojí většinu personalistů a HR odborníků. Vědí, jak se chovat, jak se odprezentovat a jak celkově zapůsobit. Zároveň mají tendenci diktovat si podmínky, šroubovat požadavky, kam to jen jde, a už je možné se setkat i se situací, kdy zaměstnavatel s omluvou sděluje, že pracovní doba je opravdu osm hodin pět dnů v týdnu.


Povětšinou jsme si tyto kandidáty sami rozmlsali. Mnoho firem v nouzovém režimu při nedostatku personálu dělalo neskutečné kompromisy. Přijímaly lidi, kteří byli svou produkcí hluboce podprůměrní, a přitom jim měsíce a měsíce platili nadprůměrně. To jim dalo jakýsi souhlas a pomyslnou laťku, která tak nějak stačí. Dnes se takto přijatí zaměstnanci diví, že by měli více „máknout“ nebo jít s požadavky níže a často jim chybí sebereflexe.


Ve stejný moment si firmy zároveň už nemohou dovolit platit nevýkonné lidi, nebo přeplácet ty, jejichž výkony jsou s odřenýma ušima dostatečné. Jakékoli další tolerování této skutečnosti přesvědčuje doposud výkonný tým o tom, že není třeba se snažit víc a stačí jen slabý průměr. A právě to vyžaduje důraznou změnu.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR