Tempo udávají zaměstnanci. Požadují hybridní práci a firmy jim vycházejí vstříc

Datum publikování na HitPrace.cz: 6. 7. 2021

Návrat do kanceláří nastavuje novou dělící linii mezi zaměstnavateli. Řada firem po lockdownu co nejrychleji vrátila zaměstnance zpět do kanceláří. Mnoho však přešlo na hybridní pracovní režim, který kombinuje práci z kanceláře a z domova.


Mezi největší průkopníky u nás patří společnosti Allianz, Vodafone nebo Welcome to the Jungle. A ukazují, že zaměstnavatelé, kteří budou nutit lidi k plnému návratu, budou ztrácet na atraktivitě.


„Měsíce nuceného home office ukázaly, že zaměstnanci nepotřebují nepřetržitý dozor. Zaměstnanci oceňují větší volnost a nebojí se zodpovědnosti. A proměňují také roli manažerů. Ti se stávají spíše partnery, mají vyšší důvěru ve své lidi a uvědomují si, že výsledky práce jsou vidět, aniž by podřízeným museli stát za zády. Hybridní práce je u nás na vzestupu a vytváří nový standard na pracovním trhu,” říká Honza Klusoň z Welcome to the Jungle.


Průkopníky jsou startupy i nadnárodní firmy


Mezi největší světové průkopníky patří Apple nebo Facebook, ale přidaly se i velké domácí firmy. Hybridní práci umožňují velcí hráči jako Allianz nebo Vodafone. Tito hráči nastavují nový trend, který už před covidovou krizí vzaly za svůj mnohé startupy a progresivní zaměstnavatelé jako Welcome to the Jungle. „Zaměstnanci se nebojí hybridní práci požadovat a argument, že to nejde, už neobstojí. Pokud firmy chtějí udržet svoji konkurenceschopnost, měly by trend využít co nejdřív,” upozorňuje Honza Klusoň. Pro společnost Welcome to the Jungle není kombinovaný režim nic nového: „Už před pandemií jsme zavedli možnost až polovinu pracovní doby fungovat na dálku. Hybridní režim se nám již dlouhodobě osvědčuje a má pozitivní vliv na motivaci zaměstnanců,” uvádí Klusoň.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.