Nejlepší broker na akcie: Jak ho poznáte a na co si dát pozor?

Datum publikování na HitPrace.cz: 22. 6. 2021

Peníze, které jen tak zahálí na běžném účtu, ztrácejí na hodnotě. Ale do čeho investovat, aby byla výše zhodnocení dostatečně zajímavá? Možností je celá řada, zájemce však musí přijmout skutečnost, že investování souvisí i s rizikem finanční ztráty. Pokud jste tuto skutečnost ochotni akceptovat, může směle vkročit… třeba na burzu s cennými papíry!


Zájem o investování do akcií mají především mladší ročníky. Podle serveru opojisteni.cz se zvýšil během pandemie a v roce 2020 byl dokonce rekordní. Pro mladé investory jsou cenné papíry velmi atraktivní a v žebříčku popularity je řadí hned za kryptoměnami. Některým však nejde pouze o finanční zabezpečení, trading považují za jistou formu zábavy a relaxace.


Pokud jste zvážili všechna pro i proti, která s investováním do akcií souvisí, pusťte se do hledání brokera, jehož prostřednictvím nákup cenných papírů realizujete. Zajímá vás, který je „nejlepší broker na akcie“? Prozradíme vám, jak rozeznáte skutečnou kvalitu a profesionalitu od planých marketingových frází.


Hlavně obezřetně


Brokerů je jako hub po dešti, ale ne všichni nabízí dostatečně kvalitní služby v požadovaném rozsahu. Nejlepší broker rozhodně není ten, který to o sobě prohlašuje. Nechcete-li aby vaše peníze navždy zůstaly ve virtuálním prostoru, ověřte si, zda daný subjekt figuruje v registru České národní banky. Kromě regulace ze strany ČNB hraje investorům do karet i fakt, že registrovaní brokeři musí ze zákona pojistit vklady pro případ úpadku.


Regulacím podléhají také brokeři zaregistrovaní v zahraničí. Mezi nejznámější patří např. FCA, ASIC nebo CySEC. Rozhodnete-li se obchodovat na platformě zahraničního brokera, vždy se zajímejte o to, která autorita na ně dohlíží.


Výše investice a styl obchodováním


Jednotliví brokeři nabízí mírně odlišné podmínky, a tak není možné označit konkrétní platformu za ideální. Vždy záleží na individuálních preferencích investora, který by si měl uvědomit, jaké množství finančních prostředků chce od akcií vložit. Zároveň záleží na způsobu obchodování.


V souvislosti s investovanou částkou je podstatné, kolik peněz investor vloží, a zda bude finanční prostředky průběžně přidávat. V každém případě platí, že by výše investice měla být jen tak vysoká, kolik si můžete dovolit ztratit.


Ale proč se výší vkladu vůbec zabývat?


Brokeři mají rozdílný počáteční minimální vklad. Zatímco někde můžete začít obchodovat za 1 USD, jinde budete muset vložit na účet 1000 USD. Rozdíly nesouvisí s kvalitou, ale spíše se stylem tradingu. Brokeři, kteří vyžadují vyšší vstupní investici, nemají zájem o drobné investory. Díky této vstupní podmínce mohou tento druh klientů eliminovat.


Obchodovat se ziskem je samozřejmě možné i s menšími částkami, klíčový je ovšem výběr správného brokera. Dobrou volbou pro investora s nízkým počátečním vkladem bývají brokeři, prostřednictvím kterých lze obchodovat se zlomky akcií nebo CFD (spekulování ohledně poklesu a prodeje).

Dalším kritériem může být nabídka dividendových akcií, které majitelům garantují dividendový výnos. A samozřejmě hrají roli poplatky za transakce.


Brokera s vyššími poplatky si může dovolit investor, který chce akcie držet dlouhodobě. Pro aktivního investora je logicky výhodnější broker s nižšími poplatky.


Závěr zní jasně. Nejdříve si sestavte seznam požadavků a ujasněte si, jakým způsobem budete obchodovat. Podle toho si pak vyberte brokera, který vám sedí ze všech nejvíce.


Spoustu dalších informací o obchodování s cennými papíry najdete na stránkách společnosti RoboMarkets. Broker působí na trhu od roku 2012 a rok později získal licenci v Evropě. Podléhá regulacím ze strany CySEC a nabízí obchodování s 8 typy aktiv.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.