Jak dostat lidi z home office zpět do práce? A proč snídaně zdarma nejsou nejlepší nápad?

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 6. 2021

S postupně se rozvolňujícími opatřeními se v HR světě doslova roztrhl pytel s diskuzemi na téma „Jak dostat lidi z home office zpět do kanceláře?“. Z praxe vím, že výjimkou nejsou případy, kdy firma jako lákadlo zavedla každodenní čerstvé snídaně zdarma, nebo dokonce firemního maséra. Je opravdu takový druh „uplácení“ tou nejlepší cestou, jak motivovat lidi k tomu, aby přišli do práce? A jak to udělat jinak?


Už jste se setkali s tím, že někteří vaši kolegové nechtěli z home officu zpět na svá pracoviště? Než si řekneme, jak se to dá řešit, musíme si takové lidi zjednodušeně rozdělit do dvou základních skupin:


    Šikovní pracovití lidé, kterým vyhovuje práce z domova kvůli tomu, že se třeba starají o rodinu a větší flexibilita pracovní doby jim v tom pomáhá. Nebo jsou to ti, kteří běžně tráví hodně času dojížděním do práce a takto ušetřený čas mohou věnovat svým zájmům, nebo toho prostě víc udělají.

    Neproduktivní lenoši, kteří si libují v tom, že šéf je nemá pod svým drobnohledem. Mohou se ráno přihlásit v pyžamku do systému a jít si na hodinku posnídat, aniž by si toho někdo všimnul. Většinou jsou to lidé, které jejich práce nebaví a berou ji pouze jako zdroj obživy. Jejich největší výzvou bývá, jak za co nejméně práce získat co největší odměnu. Rádi využívají maximum benefitů od zaměstnavatele bez toho, aniž by udělali kdykoliv cokoliv navíc.


Říkáte si, že je to dost černobílé? Ano je. Ze zkušenosti a za své praxe ale vím, že to tak vlastně je. Dělíme lidi na pracovité a nepracovité (tedy produktivní či neproduktivní). Pak máme samozřejmě další aspekty k hodnocení pracovního potenciálu, ale stran dosahování výsledků je to toto jednoduché rozdělení. Buď jsou za dotyčným vidět výsledky, nebo nikoliv.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR