Prach a špína na pracovišti zvyšují nemocnost. Mohou také způsobit pracovní úraz

Datum publikování na HitPrace.cz: 1. 6. 2021

V současné covidové době většina firem a institucí řeší zejména hygienická opatření a bezinfekčnost povrchů. Často ale nevěnují příliš pozornosti další důležité otázce, a tou je prach a hrubé nečistoty. Ať už jde o nečistoty a prach usazený v exponovaných výrobních, skladovacích nebo prodejních provozech nebo neudržované plochy za dveřmi objektu. Prašnost prostředí zvyšuje náchylnost k onemocněním, zejména horních cest dýchacích, ale špatné zametání může způsobit i pracovní úraz, například uklouznutí.


Prach patří k nejrozšířenějším škodlivinám, se kterými se člověk setkává jak v běžném životě, tak při práci. Přitom právě nashromážděný prach obsahuje řadu částic, které působí negativně na lidské zdraví. Spektrum škodlivých účinků prachu na člověka je široké. Zvyšuje náchylnost k onemocněním horních cest dýchacích, alergiím, kožním problémům i některým zánětlivým onemocněním. Přesto se v mnoha firemních provozech stále zanedbává i tak základní činnost, jako je prosté zametení nepořádku.

Prach není jen neškodná špína

Běžný prach ve vnitřních prostorách firem nebo v domácnostech obsahuje širokou škálu organických a anorganických částic, jako jsou pyl, spory, plísně, bakterie, roztoči a jejich exkrementy, zvířecí srst nebo vlasy. Ale podle vědců také 45 druhů chemikálií, z nichž některé jsou potenciálně nebezpečné.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.