Kancelářskou práci čeká proměna. Zaměstnanci touží po částečném home office a firmy nejsou proti

Datum publikování na HitPrace.cz: 26. 5. 2021

Zaměstnanci se začínají vracet zpět do kanceláří, o návrat na pět dní v týdnu však nestojí. Více než rok práce z domova ukázal, že sedět každý den v kanceláři není potřeba. Průzkum pracovního tempa v Česku 2021 společnosti Welcome to the Jungle ukazuje, že budoucnost udržitelné práce představuje částečná práce z domova a větší flexibilita.

„Nucená práce z domova lidem zhoršovala psychickou pohodu. Přiměla zaměstnance k větší samostatnosti a manažery k vyšší důvěře ve své lidi. Zaměstnanci si chtějí práci nadále organizovat sami a do práce docházet jen několik dní v týdnu. Nečeká nás návrat k pořádkům před pandemií, budeme hledat nový normál,” komentuje situaci Jan Klusoň, CEO platformy Welcome to the Jungle.


Částečná práce z domova jako nový standard?

Loňský rok zcela změnil pracovní návyky i styl práce zažitý po desítky let. A těžko se vrátí zpátky. Průzkum společnosti Welcome to the Jungle totiž ukázal, že 59 % českých zaměstnanců preferuje částečný home office. Kombinaci práce z domova a z kanceláře vnímají jako pozitivní pro rozvoj flexibility (66 %), samostatnosti (66 %) a celková pohody (67 %).

„Pandemie ukázala, že neustálá kontrola zaměstnanců není nutná. Novým trendem bude větší samostatnost a svoboda,” komentuje situaci Jan Klusoň. „Tím, že zaměstnanci dostanou na výběr mezi prací z domova a kanceláří, se jim navíc ulehčí návrat do práce, který si budou moci dávkovat podle svých potřeb,” dodává.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.