Jak přistupovat k otázkám ohledně platu při pracovním pohovoru

Datum publikování na HitPrace.cz: 29. 3. 2021
Jak přistupovat k otázkám ohledně platu při pracovním pohovoru

Při většině pohovorů se nevyhnete otázce: „Jakou si představujete mzdu?“ I skvěle probíhající pohovor můžete svou odpovědí pokazit a nezáleží na tom, zda odpovíte podstatně vyšší nebo nižší částku. Otázka není příjemná ani pro uchazeče, ani zadavatele. Existují praktiky, jak k otázce ohledně platu přistupovat.

Zkuste se otázce zcela vyhnout

V některých státech je otázka ohledně výše platu dokonce zakázaná, ale Česko mezi ně nepatří.

Odpovědi se lze vyhnout otázkami. Vyzvídejte jaká je přesná náplň nabízené pracovní pozice, jaké jsou cíle společnosti, než začne diskuze o platu.

Náboráři dojde, že nechcete svou domněnku sdělovat a ocení, že chcete znát veškeré informace než se vyjádříte.

Projevte o práci velký zájem

Další možností, jak se otázce o platu vyhnout je projevení velkého zájmu o pracovní místo. Naznačte, že jste o platu ochotni vyjednávat.

Dejte vědět zadavateli, že jste ochotní posoudit plat i s benefity. Tím můžete oddálit čas na odpověď a současně se více dozvědět o dalších výhodách, které zaměstnavatel nabízí.

Změňte téma

I když není slušné na otázku odpovídat otázkou, můžete při pohovoru otázku ohledně platu úplně otočit a zeptat se vy na finanční ohodnocení. Například:

•"Můžete mi říct více o růstovém potenciálu tomto pracovním místě?"

•"Jak bude na této pozici hodnocen výkon?"

•"Jaké jsou celkové cíle pro společnost v příštích 3 - 5 letech a jak to ovlivní člověk v této pracovní pozici?"

Tyto otázky se by měly u pohovoru padnout, záleží však na jejich načasování. Využijte při otázkách ohledně výše platu. Budete vypadat profesionálně.

Když se otázce nevyhnete

Než se vydáte na pohovor, zjistěte, v jaké výši se pohybují platy na podobných pacovních pozicích. Všeobecný přehled vám pomůže se „správnou“ odpovědí.

Během pracovního pohovoru vždy uveďte rozpětí, nikdy přesnou částku. Nižší částka by měla představovat váš reálný požadavek na plat. Většina náborářů se k této sumě pravděpodobně přikloní.





HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.