Otázky, které je třeba položit při pohovoru: Na co se ptát a proč

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 3. 2021
Otázky, které je třeba položit při pohovoru: Na co se ptát a proč

"Máte na mě nějaké otázky?"

V tomto bodě pohovoru máte hozenou rukavici, kterou je škoda nezvednout. Tento okamžik jste plánovali a máte otázky, které byste se měli zeptat zaměstnavatele, že?

Nepoložení žádných otázek, nebo jen velmi vágních, vyvolává dojem, že vás práce nebo společnost příliš nezajímají.

Může být snadné přijít se seznamem obecných otázek. Pokud si však uděláte čas a položíte důkladně prozkoumané a promyšlené otázky, náboráře jistě ohromíte. Nezapomeňte, že zatímco se náborový manažer snaží zjistit, zda jste pro společnost nejvhodnější, zároveň se snažíte zjistit, zda je pro vás společnost nejvhodnější.

S jakými největšími výzvami se nyní v tomto oddělení potýkáte?

Tato otázka je důležitá, protože chcete zjistit, s jakými problémy se váš budoucí šéf potýká, abyste mohli mluvit o tom, jak byste tyto problémy vyřešili. Pokud přesvědčíte osobu s rozhodovací pravomocí, že tyto problémy dokážete vyřešit, zvýší se pravděpodobnost, že vám bude nabídnuta práce.

Pokud budu najat, jaké jsou tři nejdůležitější věci, které po mně budeš chtít během prvních šesti měsíců ve společnosti dosáhnout?

Tato otázka ukazuje sebevědomí, protože se jasně díváte dopředu na to, co budete v dané pozici dělat. Za druhé, ukazuje se, že víte, že společnost někoho najímá, protože to potřebuje, a že si myslíte, že jste pro tu pozici ten pravý.

Jak řešíte neshody?

Neshodám v práci se nelze vyhnout. Lidé však často fungují pod falešnou harmonií, kde se cítí pod tlakem souhlasit, nebo v opačném extrému jsou agresivní a nepřátelští.

Vědět, co se děje během neshod a zda mají za následek (zdravý) konflikt, říká kandidátům hodně o kultuře společnosti.

Jak byste popsal kulturu společnosti?

Když hledáte práci, obvykle doufáte ve víc než jen výplatu. Tyto otázky mohou poskytnout určitý pohled do firemní kultury a hodnot.

I když se pracovní pozice zdá být dokonalým doplňkem vašich dovedností, můžete skončit mizerně, pokud společnost nenabízí požadovanou flexibilitu nebo jinak vytváří bezútěšné a nevítané pracovní prostředí. Je důležité najít dobrou kulturní společnost, takže se na to nezapomeňte zeptat.  

 



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.