Osvědčené tipy, jak se v práci nenakazit chřipkou

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 3. 2021

V zimních měsících se pravidelně mezi lidmi prožene chřipková epidemie nebo vlna respiračních onemocněních. Kvůli rýmě a kašli v pracovní neschopnosti nikdo nezůstane a vy tak musíte v práci trávit čas s kašlajícími a huhňajícími kolegy a jen si v duchu říkáte, kdy nachlazení nebo chřipku od nemocných kolegů chytíte. Čím menší prostor, tím je větší šance, že se nakazíte. A stejně jako ostatní kolegové, je jasné, že na nemocenskou nepůjdete. Oni se zpět nakazí od vás. Jste rázem v začarovaném kruhu, ze kterého se můžete vymotávat i pár měsíců. Nemoc z práce přinesete domů, kde nakazíte své děti nebo partnera a vytvoříte druhý začarovaný kruh. Udělejte vše pro své zdraví a zamezte svému onemocnění.

Důkladně větrejte

Virus chřipky bez svého hostitele přežívá i několik hodin a ve vydýchaném prostoru kanceláře, dílny nebo haly se mu daří velice dobře. Mnohem snadněji se tak nakazíte než ve vyvětrané místnosti s čerstvým vzduchem. Otevřete okno na chvíli dokořán. Větrat pouze ventilačkou je nesmysl. Jen vám z pracoviště unikne teplo a vzduch zůstane stejný.

Běžte se vyvětrat ven. Pokud máte možnost z práce na chvíli odejít, udělejte to. S čerstvým vzduchem riziko nákazy minimalizujete.

Důkladně si myjte ruce

Pořiďte si do práce antibakteriální mýdlo a umývejte si ruce nejen před jídlem a po použití toalety, ale i v průběhu dne. V práci jistě používáte mnoho věcí společně – společná kuchyňka a v ní kuchyňské spotřebiče a nádobí, pracovní stroje, klika u dveří, toaleta atd. Společné nádobí si před jeho použitím raději vždy opláchněte. Na všem se drží viry a bakterie. Sahejte si rukama, co nejméně na obličej. Nikdy všechny viry nesmyjete.

Jezte vitamíny

Většina zaměstnavatelů se snaží, aby jeho zaměstnanci neonemocněli. Pokud vám šéf kupuje vitamíny, jezte je. Nezapomeňte si ke svačině přibalit ovoce bohaté na vitamín C. Hodně vitamínu C obsahují také brambory.

Pracujte z domova

Jestli vám zaměstnavatel umožňuje pracovat z domova, jste v ideální situaci a neváhejte této možnosti využít.





HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.