Desatero odolnosti pro přežití obtížných situací

Datum publikování na HitPrace.cz: 4. 3. 2021

Taky už vás současná situace nebaví? Vše se pořád mění, zpřísňuje, vyhrožuje se, pak zase slibuje. Není divu, že se cítíme naštvaní, frustrovaní, bezmocní, prostě nic moc. Co s takovou situací?


My lidé máme rádi příběhy. Přinášejí nám povzbuzení a inspiraci. Jeden inspirativní s přesahem pro dnešek je příběh Jamese Stockdalea. Stockdale byl námořní důstojník a kandidát na viceprezidenta. Během války ve Vietnamu sloužil jako vysoký důstojník a více než sedm let byl držen jako válečný zajatec, byl opakovaně mučen, neustále trpěl a neměl žádný důvod věřit, že to přežije.


Nakonec přežil díky tomu, že vyvážil dvě zásadní charakteristiky. Realismus a optimismus. Dokázal čelit realitě a rozhodl se, že i když nemůže změnit svoji situaci, může ovlivnit, jak na ni bude reagovat.


Věděl, že potřebuje víru v to, že to přežije, ale jenom samotná víra by nestačila. V rozhovorech uváděl, kdo zajetí nezvládl. „Byli to optimisté. Ti, kteří vždy říkali: ‚Do Vánoc budeme venku.‘ Vánoce přišly a odešly. A pak další Vánoce. A optimisté zemřeli na zlomené srdce.“


James Stocdale věřil, že zajetí přežije a že se tato zkušenost stane určující událostí jeho života. Zároveň se nikdy nevzdal a místo toho se snažil změnit, co mohl, aby pomohl ostatním vězňům přežít – vytvořil systém komunikace, podpory, zpráv rodinám.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR