Zavřít všechny firmy je nereálné, varují experti z Grant Thornton. Nemělo by se zapomenout na povinnosti vyžadované státem

Datum publikování na HitPrace.cz: 3. 3. 2021

Poradenská skupina Grant Thornton upozorňuje, že kromě kritické infrastruktury je řada dalších odvětví, kde je zavření firem v rámci protikoronavirových opatření nereálné a mohlo by mít dalekosáhlé důsledky.


Jsou služby, které stát zákonně vyžaduje – například řadu činností advokátů, daňových poradců nebo účetních nelze při dodržování zákonů dělat vzdáleně. A bez těchto služeb by například zaměstnanci nemohli dostávat mzdy a firmy platit státu daně. Stejně tak se řada poradenských firem podílí na vytváření či komunikaci protiepidemických opatření.


„Nelze zavřít daňové a účetní kanceláře, když nejsou zavřené finanční úřady. Nelze zavřít právní a znalecké kanceláře, když funguje policie a soudy. Stát vyžaduje určité chování a ukládá firmám povinnosti, nemůže tak ve stejný okamžik znemožnit jim tyto povinnosti naplnit. Došlo by k destabilizaci celého systému,“ říká Tomáš Brabenec, partner poradenské skupiny Grant Thornton Czech Republic.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.