Proč zaměstnavatelé po pracovních pohovorech ne vždy reagují?

Datum publikování na HitPrace.cz: 18. 2. 2021
Proč zaměstnavatelé po pracovních pohovorech ne vždy reagují?

Měli jste skvělý pohovor pro práci, kterou opravdu chcete. Vaše odpovědi byly na místě, váš test proběhl dobře, ale od budoucího budoucí šéf se již neozval? Jakkoli to může být frustrující, nedostává se po rozhovoru odpovědi často. Existuje mnohoplatných důvodů, proč se vám zaměstnavatelpo pohovoru neozve. A ačkoli většina důvodů, proč po pohovoru nedostanete odpověď, souvisí se zaměstnavatelem, možná vás překvapí, když zjistíte, že existuje několik věcí, které byste mohli udělat, díky nimž je pro zaměstnavatele méně pravděpodobné, že se vám ozve.

Po pohovoru nereaguje? Věci, které je třeba zvážit

Je těžké být na přijímajícím konci zaměstnavatele, ale někdy existují nějaké oprávněné důvody, proč jste se neozvali.

Pandemie

Právě teď je pandemie velmi rozumným vysvětlením, proč může zaměstnavateli po pohovoru trvat tak dlouho, než se ozve. Nezaměstnanost zůstává vysoká a existuje velká šance, že náborový tým přijímá mnohem více žádostí, než je obvyklé. To znamená, že náborový manažer tráví více času než obvykle tříděním životopisů lidí, kteří jsou na danou pozici dobře kvalifikovaní, nadměrně kvalifikovaní a nedostatečně kvalifikovaní.

Jsou zaneprázdněni

Potenciální zaměstnavatel možná pokouší nejen obsadit místo, o které jste se ucházeli, ale i několik dalších - současně. Dává tedy smysl, že by mohli být příliš zaneprázdněni, než se dostanou zpět ke kandidátům. A i když se to nemusí zdát jako skutečný důvod, být zaplaven přezkoumáváním žádostí o zaměstnání, plánováním pohovorů a prověřováním uchazečů může být často skutečným důvodem, proč po pohovoru nedostanete žádnou odpověď.

Věci se změnily

Existuje možnost, že společnost prošla několika zásadními změnami a již nemá rozpočet na to, aby vás najala. Nebo se rozhodli obsadit místo interním kandidátem. Je také možné, že společnost zmrazila nábor nebo prochází restrukturalizací. Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že možná pozice nemusí být obsazena okamžitě, nebo se změnil některý aspekt práce a vedení pracuje na nových specifikách role. Zaměstnavatel má v každém případě více času projít procesem přijímání zaměstnanců a nakonec se vám může ozvat.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.