Strach o místo způsobil růst zájmu o vzdělávání v technologiích

Datum publikování na HitPrace.cz: 5. 2. 2021

V důsledku koronavirové pandemie roste strach ze ztráty zaměstnání. Lidé proto hledají způsoby, jak upevnit svou pozici v zaměstnání nebo zvýšit svou uplatnitelnost na trhu práce. Za řešení považují v rostoucím počtu případů rekvalifikaci a získávání nových dovedností souvisejících s digitalizací. Vyplývá to z posledního globálního průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad.


27 % dotazovaných uvedlo, že v jejich současném zaměstnání to bylo velmi obtížné a komplikované, aby se naučili nové dovednosti a přizpůsobili se práci v pandemii. Větší objem školících programů by v práci ocenila více než třetina respondentů, 40 % pak uvádí, že se snaží naučit se novým dovednostem požadovaným v dnešním digitálním věku sami. Zvyšování kvalifikace a rekvalifikace je přitom zásadní nejen pro zaměstnané, ale také pro lidi bez práce.


Strach ze ztráty zaměstnání


„Potřeba zvyšovat kvalifikaci nabyla na důležitosti zejména v době pandemie, kdy se většina aktivit přesunula do online prostoru a firmy intenzivně digitalizovaly své provozy a zaváděly nové technologie. Lidé si uvědomili, že k jejich využívání potřebují nové kompetence. Právě z důvodu nedostatku takových znalostí se pak bojí o svoji pozici ve firmě,“ komentuje Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad. O obavách z propuštění svědčí i fakt, že pětina respondentů průzkumu by kvůli udržení pracovního místa byla ochotna pracovat více hodin bez nároku na kompenzaci. Třetina zase uvedla, že v případě nutnosti by ve společnosti převzala i jinou roli.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.