Tipy pro psaní motivačního dopisu poté, co jste byli propuštěni

Datum publikování na HitPrace.cz: 27. 1. 2021
Tipy pro psaní motivačního dopisu poté, co jste byli propuštěni

Průvodní dopis je zásadní součástí vaší žádosti o zaměstnání. Pokud není v inzerátu výslovně uvedeno, že ho máte odeslat, i tak by měl bý součástí vaší žádosti o zaměstnání personalizovaný průvodní dopis. Je to první dojem, který uděláte u potenciálního zaměstnavatele, a je to vaše šance na zastínění konkurence.

Když pátráte po propouštění po nové práci, psaní motivačního dopisu, který uvádí vaše propouštění,se může zdát jako nerozumný nápad. Koneckonců, pravděpodobně jste slyšeli, že zaměstnavatelé pravděpodobně méně zaměstnají někoho nezaměstnaného ve srovnání s někým, kdo v současné době pracuje.

Nejste sami kdo ztratil zaměstnání,což je přesně důvod, proč byste o tom měli mluvit. Aktivním řešením vaší situace v průvodním dopise máte náskok před ostatními žádostmi.

Proč byste měli řešit své propouštění

Můžete si myslet, že propuštění není hodné zmínit se v průvodním dopise. Nakonec jste přišli o práci, ale nebyla to vaše chyba (na rozdíl od toho, že jste byli propuštěni). Se správnými dovednostmi a zkušenostmi by na skutečnosti, že jste byli propuštěni z posledního zaměstnání, nemělo záležet.

Dobře napsaný průvodní dopis může váš životopis umístit na začátek hromady „zavolat“. Představte si, že manažer náboru má více kvalifikovaných kandidátů na pozici. Když tento zaměstnavatel seznam zužuje, může začít s otázkou, o kom neuvažovat. Poskytnutí určitého vysvětlení předem jim pomůže pochopit vaši situaci a udrží vás stále ve hře. Když aktualizujete svůj životopis, aby odrážel vaši novou situaci v zaměstnání, budete mít mezeru ve své historii zaměstnání. I když existuje spousta způsobů, jak tuto mezeru zaplnit, nechcete, aby vedoucí pracovník udělal závěry dříve, než se budou moci zeptat, co se stalo. Je lepší doplnit průvodní dopis správnými informacemi, abyste odpověděli na všechny otázky, kteréby mohl mít náborový manažer.

Tím,že jste předem o svém propouštění neinformovali, nedáte nikomu příležitost dojít ke nesprávnému závěru. Poskytnutí odpovědí dříve, než se na něco zeptají, může pomoci posunout váš životopis na hromadu „pozvání na pohovor“.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.