Co se o vás mohou personalisté dozvědět online?

Datum publikování na HitPrace.cz: 21. 1. 2021
Co se o vás mohou personalisté dozvědět online?

Když se ucházíte o práci, obvykle odešlete motivační dopis, životopis a případně několik ukázek své předchozí práce. Ale to není vše, na co se náboráři dívají při zvažování vaší žádosti. V této době vyhledávačů, sociálních médií a osobních webů bude vaše osobnost online pravděpodobně pečlivě zkontrolována. Má smysl věnovat čas a úsilí zajištění toho, aby váš virtuální obraz byl takový, jaký chcete.

Co hledají zaměstnavatelé?

Náboráři vyhledávají informace z různých důvodů. Nejprve kontrolují pozitiva, například:


  • Zapojení do místních nebo národních organizačních skupin (60%)
  • Příklady písemných nebo projekčních prací (58%)
  • Vzájemná spojení (36%)

Hledají však také negativní informace na sociálních médiích, včetně:

  • Odkazy na marihuanu (58%)
  • Politické chvástání (47%)
  • Pravopisné a gramatické chyby (43%)
  • Fotografie spotřeby alkoholu (42%)

Důkazy o úspěších a odborné znalosti

Ve svém životopise a motivačním dopisu uvádíte své zkušenosti, znalosti a prokázanou schopnost plnit úkoly. Náboráři se chystají hledat online další důkazy, které by tato tvrzení podpořili. Pokud máte osobní web,který zahrnuje portfolio nebo blog, měli byste jim poskytnout tyto informace způsobem, který lze snadno najít.

Vaše osobnost, zájmy a koníčky

Je pravděpodobné, že náboráři zkontrolují vaše profily na Facebooku, Instagramu, Twitteru, LinkedIn a dalších webech, aby zjistili, jaké druhy příspěvků zveřejňujete, jaké články se vám líbí a sdílíte a jaké příčiny nebo organizace podporujete. Je skvělé ukázat svou osobnost prostřednictvím stránek sociálních médií a doufejme, že nemáte co skrývat (koneckonců zveřejňujete tyto informace, aby je všichni viděli).

Nesrovnalosti ve vaší historii zaměstnání

Pokud informace, které sdílíte online, neodpovídají tomu, co jste uvedli ve svém životopise, můžete narazit na problémy. To je zvláště důležité, pokud jde o váš profil LinkedIn. Pokud vaše pracovní pozice, data zaměstnání nebo jiné informace ve vašem profilu neodpovídají vašemu životopisu, může si náborář myslet, že jste lháři. Ujistěte se, že jste vždy důslední a čestní.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.