Ve kterých oborech a profesích nemají lidé perspektivní vyhlídky?

Datum publikování na HitPrace.cz: 20. 1. 2021

Koronavirová krize řádně zacvičila pracovním trhem. Některé obory na ni doplatily více než jiné a lidé v nich pracující ztrácejí jistotu a hledají si místo jinde. V jiných segmentech naopak teď vznikají nová pracovní místa a zájem o nové zaměstnance neklesá.

Na koronu doplácejí nejvíce služby


Covid-19 výrazně změnil naše životy včetně pracovního trhu. Dobrou zprávou je, že nezaměstnanost se zatím drží na poměrně nízkých hodnotách, podle údajů EUROSTATu dokonce mezi nejnižšími v celé EU.


Jsou ale obory, v nichž lidé letos již podruhé přicházejí o možnost výdělku, takže pro ně jejich zaměstnání přestává být perspektivní. Řada z nich tak hledá práci v jiných oborech – tato tendence je markantní v oblastech spojených s cestovním ruchem, ale také v gastronomických službách a službách obecně.


„Klesá také zájem o zaměstnance, kteří zastávají back officové pozice, protože chod kanceláří v době, kdy většina zaměstnanců pracuje z domova, nevyžaduje tolik pracovníků. Současná situace ale vede i k určitým paradoxům – na přelomu léta a podzimu to byl například výrazný nedostatek kuchařů a číšníků, kteří v obavách o budoucnost hledali práci v jiných oborech,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia CZ.



Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.