Jaký byl rok 2020 na trhu práce? Nastalo menší zemětřesení, než se čekalo. Panovala však velká nejistota

Datum publikování na HitPrace.cz: 18. 1. 2021

Personalisté mají za sebou rok, jaký nezažili. Koronavirus zatřásl ekonomikou, se stabilitou některých firem a také s trhem práce. Prošel tento obor zemětřesením, nebo jen lehkým otřesem?


„Mnozí kvůli koronaviru očekávali zemětřesení, plošně se ale nakonec nekonalo. Nejlepším důkazem je, že došlo jen k mírnému nárůstu nezaměstnanosti,“ říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti Quanta. Jedním z důvodů malého zvýšení nezaměstnanost je skutečnost, že se nyní do Česka dostane mnohem méně pracovníků z ciziny. Bez nich by se přitom české firmy před nástupem koronaviru neobešly.


Chybějící zahraniční pracovníky nahradili lidé z oborů, kterým covid vystavit stopku, díru po cizincích však úplně nezacelili. A proto je paradoxně v některých oborech větší nedostatek pracovních sil než před příchodem pandemie. „Zemětřesení na trhu práce se nekonalo, končící rok však byl a do jisté míry stále je rokem obrovské nejistoty. Ta i nadále přetrvává a výrazně komplikuje plánování ve všech oblastech, personalistiku nevyjímaje,“ uvádí Tomáš Surka.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.