Pořadatelé kongresů, veletrhů a firemních akcí vyzývají vládu, aby podpořila odvětví se 160 tisíc zaměstnanci. Bez rychlé pomoci hrozí rozpad a ztráta pracovních míst

Datum publikování na HitPrace.cz: 2. 1. 2021

Pořadatelé kongresů, veletrhů a firemních akcí sdružení v České eventové asociaci (ČEA) vyzývají vládu, aby pomohla tomuto odvětví, kterému hrozí rozpad a ztráta podstatné části ze 160 tisíc pracovních míst. Podpora odvětví byla přitom přislíbena, na poslední chvíli ale vláda materiál stáhla z projednávání. Obor pořádání kongresů, vědeckých a inovátorských sympozií, firemních a dalších akcí je tak jedním z posledních zasažených sektorů ekonomiky, který nezískal žádnou státní kompenzaci.


Eventová a kongresová ekonomika, na kterou je navázána celá řada dalších dodavatelských služeb, ročně generuje dle studie Economic Impact pro CzechTourism a Českou eventovou asociaci tržby téměř 260 miliard korun. Aktuálně ohroženy jsou téměř 3/4 pracovních míst v odvětví, které se již od března téměř kompletně zastavilo.


„Vláda měla na stole návrh, podle kterého se mělo odvětví pomoci formou hrazení poloviny účetních ztrát z doby pandemie. Na poslední chvíli ale nebyl návrh ministerstva průmyslu a obchodu projednán s odůvodněním, že s návrhem nesouhlasí resort financí a jsou rozpory mezi jednotlivý subjekty, které mohou podporu získat. O žádných rozporech ale nevíme. Vyzýváme vládu, aby důležitému sektoru ekonomiky pomohla,“ říká Vít Rozehnal, předseda České eventové asociace. Ministerstvo průmyslu firmám z oboru plánovalo uhradit 50 procent účetních zrát způsobených COVIDem s tím, že výše podpory měla být omezena dle pravidel EU částkou 3 miliony eur.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.