Které zaměstnání se vyplatí? Na těchto pozicích jsou mzdy nejvyšší

Datum publikování na HitPrace.cz: 5. 11. 2020
Které zaměstnání se vyplatí? Na těchto pozicích jsou mzdy nejvyšší

Při výběru životního povolání odborníci často radí řídit se srdcem a věnovat se primárně tomu, na co máte talent a co vás baví. Je tu ale i ekonomický pohled na věc – malováním obrazů se zkrátka mnohdy neuživí ani velmi talentovaní jedinci – a často proto musíme volit povolání především podle toho, abychom finančně zabezpečili rodinu a splnili si své materiální sny. Kde hledat, aby mzda byla co nejvyšší?

Informační technologie

V případě IT se bavíme především o vývoji software. Uplatnit se přitom nemusí jen zdatní matematici věnující se datovým analýzám a programování, prostor je i pro esteticky založené jedince, kteří se mohou uplatnit na pozicích věnujících se grafickému designu. Také humanitárněji založení jedinci, kteří dokážou pracovat s myšlením uživatelů a navrhovat díky tomu dobře použitelné uživatelské prostředí (tzv. UX specialisté), se v IT oboru dobře uplatní.

Finance a právo

Člověk, který pracuje s penězi a zákony, logicky musí být dobře zaplacen. Daňoví poradci, bankéři, auditoři, právníci. Všechny tyto profese vyžadují klasické vzdělání, bohatou praxi a velmi odborné znalosti. Jde o poměrně tradiční zaměstnání, které ale neztrácí na atraktivitě. Finanční ohodnocení zde rozhodně odpovídá společenskému postavení profese.

Kdo působí v tomto oboru, má současně velkou výhodu v tom, že často dokáže vydělané peníze i správně investovat, aniž by musel vyhledat služby finančního poradce. Investice do ETF mohou být zajímavou možností, jak pravidelně odkládat určitou částku do cenných papírů a dále ji zhodnocovat.

Obchod a marketing

Zdatní obchodníci se mohli těšit vyššímu platu odnepaměti. Umění prodat zboží či službu je velmi žádaná vlastnost. Pokud jste tedy výřeční, kreativní a dobře navazujete kontakty, práce v obchodu bude pro vás to pravé. Také v tomto odvětví ale částečně zamíchal kartami nástup IT sektoru a obchod už zdaleka není jen o osobním kontaktu či návrhu poutavých reklamních spotů a sloganů. V internetové reklamě hrají prim data a přesné cílení. To umožňuje vstup do odvětví i analyticky založeným introvertům, kteří by si dříve působení v marketingu nemohli dovolit.

Letový provoz

Velmi zajímavou položkou v tomto výčtu je povolání v letovém provozu. Zejména piloti velkých letadel a ředitelé letových provozů si přijdou na vůbec jedny z nevyšších mezd a často absolutně kralují žebříčkům. Současně ale jde o povolání, které klade jedny z nejvyšších nároků na časové možnosti, psychickou odolnost a schopnost reagovat v krizových situacích. Pojí se mimo jiné i s nutností složit mnohé zkoušky či absolvovat přísná přijímací řízení.

Působíte jinde? Řešením může být management

Řídící pozice patří k těm nejlépe placeným nehledě na obor. Dostat se do manažerské pozice si ale vyžaduje mnoho let praxe a prokazatelných výsledků. Jedná se o velmi náročné povolání, které vyžaduje široké spektrum dovedností:

  • znalosti v oboru
  • zdatné řízení lidí
  • detailní znalost procesů ve firmě
  • ochotu trávit v práci mnoho hodin přesčas
  • psychickou odolnost

Manažerská pozice nabízí zajímavé ohodnocení i v oborech, které jinak patří k platově podprůměrným. Typicky šéfkuchař, vrchní číšník nebo provozní restaurace – ti všichni mohou brát několikanásobně vyšší plat než jim podřízení kuchaři a číšníci. To samé ale platí i o stavbyvedoucích, dílenských mistrech ve fabrikách, ale i vrchních sestrách apod.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.