Jak může pozitivní myšlení změnit mentalitu nebo také kariéru

Datum publikování na HitPrace.cz: 4. 10. 2020

Pozitivní mentalita není důležitá pouze pro profesní nebo osobní úspěch, ale může ovlivnit chod celé organizace, zvláště pokud ji vede pozitivně naladěný šéf. Tvrdí to Jozef Papp, Managing Partner pražské kanceláře Stanton Chase, která se zaměruje na vyhledávání vrcholových manažerů (Executive Search).


„Velmi často si lidé pletou koncept pozitivního myšlení se zbožným přáním nebo, v případě, že čelíte potížím, s neopodstatněnou vervou,“ vysvětluje Jozef Papp, Managing Partner pražské kanceláře Stanton Chase. „Pozitivní mentalita není naivní, přihlouplá nebo toxická ve smyslu, že vypadáte více jako hazardní hráč než osoba se selským rozumem. Je to síla, pomocí níž děláte vědomě rozhodnutí založená na logice, obchodní bystrosti a optimismu. Je to vnitřní pozitivní naladění, které umožňuje vidět úkoly a výzvy jako příležitosti ke skvělým výkonům, dokonce i v čase nejistoty.“


Papp přirovnává pozitivní myšlení k mentální disciplíně, životnímu rámci, skrz nějž nazíráte na život. Příkladem může být šéf, které se aktivně zapojuje nejen do řízení firmy, ale je přítomen ve všech fázích procesu, je parťákem prakticky každého zaměstnance, je vždy po ruce pro případ otázek a je tlampačem nových nápadů nebo projektů. „Ze zkušenosti vím, že taková pozitivní mentalita je nakažlivá. Rychle se přenese na všechny zaměstnance, i na té nejnižší úrovni. Ukázalo se to i během pandemické krize letos na jaře.“ tvrdí Jozef Papp. „Například nejvíce lidé potřebují podporu v době krize, kdy je třeba je uklidnit a dostat na jednu loď. Svým zaměstnancům jsem například řekl, že propouštět nebudeme, ale musíme spojit síly a uskromnit se, dokud nepřijdou lepší časy“.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.