Naučte se vzdělávat lidi efektivně a zábavně v online kurzech EPALE

Datum publikování na HitPrace.cz: 27. 6. 2020

Když začátkem roku 2019 český tým EPALE spouštěl svůj první online kurz “Lektorské minimum”, nikdo netušil, jak to dopadne. Lektorské kurzy jsou totiž tradičně realizovány prezenčně, a s online podobou takových kurzů neměl nikdo prakticky žádnou zkušenost. Důvodů, proč vstoupit na “neprobádané online území”, bylo ale hned několik: poptávka po lektorských dovednostech a zájem o nové vzdělávací technologie. EPALE tým tyto poptávky vnímal na svých četných regionálních seminářích, a proto padlo rozhodnutí nejen vytvořit základní kurz pro lektory, ale také tuto příležitost využít k prezentaci možností vzdělávacích technologií.


První kurz “Lektorské minimum I” byl proto zaměřen na začínající nebo příležitostné lektory, to znamená experty, kteří občas školí, ale není to jejich hlavní činnost. Avšak, jak se později ukázalo, oslovil i zkušené lektory. Do dnešních dnů se na kurz registrovalo 1700 účastníků, což je za rok provozu skvělý výsledek. Navíc se kurz pyšní také zajímavým prvenstvím: jeho součástí je totiž první český vzdělávací chatbot Epalebot, který dokáže komunikovat a sdílet vzdělávací obsah prostřednictvím chatu na Facebooku: facebook.com/epalebot.


Úspěšnost kurzu potvrzuje jak cena získaná v soutěži E-learning 2019, kterou pořádá Univerzita Hradec Králové, tak množství ohlasů u odborné veřejnosti a v neposlední řadě pozitivní zpětná vazba od samotných účastníků. Značný ohlas vzbudil kurz také v evropské komunitě EPALE a vznikla poptávka po překladu kurzu do angličtiny. Na této verzi EPALE tým pracuje a anglická verze bude brzy k dispozici.


Povzbuzen úspěchem se tým EPALE rozhodl v roce 2020 připravit a realizovat pokračování kurzu se zaměřením na distanční a blended (kombinované) vzdělávání. Kurz “Lektorské minimum II” byl představen a spuštěn na adrese https://kurzy.epale.cz. Je vhodný především pro mírně pokročilé lektory, ale inspiraci v něm najdou i ti zkušenější. Je navíc koncipován tak, aby oslovil i ty, kteří potřebují svoje prezenční školení převést do online podoby.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR