Špatné pracovní výkony mohou být způsobeny poruchou přizpůsobení

Datum publikování na HitPrace.cz: 30. 4. 2020

Stres je normální psychologická a fyzická reakce na pozitivní nebo negativní situace ve vašem životě, jako je nové zaměstnání nebo smrt blízkého. Stres sám o sobě není neobvyklý nebo špatný. Důležité je, jak se vypořádáte se stresem.

Jak poznat rozdíl mezi stresem a poruchou přizpůsobení?

Pokud máte potíže s přizpůsobením se stresující změně a je pro vás obtížná běžná každodenní rutina déle než jen na krátkou dobu, může se u vás rozvinout porucha přizpůsobení. Porucha přizpůsobení je druh duševní choroby související se stresem, která může ovlivnit vaše pocity, myšlenky a chování a to nejen ve vašem zaměstnání. Pracovní výkony jsou však často mezi prvními symptomy poruchy přizpůsobení.

Příznaky a symptomy poruchy přizpůsobení

  • Úzkost
  • Špatná škola nebo pracovní výkon
  • Problémy se vztahem
  • Smutek
  • Myšlenky na sebevraždu
  • Trápit se
  • Problémy se spaním

Pokud se ve svém životě potýkáte se stresující situací, zkuste svépomocná opatření, jako je konverzace s pečující rodinou nebo přáteli, cvičení jógy nebo meditace, pravidelné cvičení, vyhýbání se alkoholu a drogám. Pokud vám tyto techniky nepomohou a máte pocit, že se vám stále těžko vyrovnává s běžnými problémy, navštivte odborníka.


Najděte si mezi rodinou a prací čas pro sebe

1.Vytvořte seznam pro upřednostnění toho, co je důležité. Obecně platí, že většina lidí může každý den řešit pouze určitý počet problémů. Prioritizujte svůj seznam podle důležitosti pro dokončení nejdůležitějších úkolů.

2.Vyhněte se multitaskingu. Zaměřte se na to, abyste práci dokončili. Pokud se pokusíte multitasking (dělání více věcí naráz), dokončení projektu vám může trvat mnohem déle.

3.Pečujte o sebe. Snažte se dostat dostatek spánku, pravidelně cvičit a jíst zdravou stravu. Pokuste se spát sedm až devět hodin každou noc.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová