Dvě třetiny lidí souhlasí se sdílením údajů o poloze. Více než o ztrátu zaměstnání se lidé obávají snížení platu

Datum publikování na HitPrace.cz: 7. 4. 2020

Veřejnost je podle výsledků výzkumu SC&C otevřena sdílení údajů a využití „chytré karantény“. Dvě třetiny populace jsou ochotny sdílet údaje o poloze pro vyhledávání nakažených a více než polovina kvůli tomu, aby se mohly omezit plošné zákazy. V obou případech častěji souhlasí muži a možná překvapivě je nejochotnější nejstarší generace.


„Může to být dáno tím, že starší lidé nejsou tak zvyklí chránit si své ,virtuální‘ soukromí tak jako mladší generace. Každopádně ve všech věkových kategoriích platí, že s myšlenkami pro podporu chytré karantény souhlasí nadpoloviční většina lidí,“ komentuje výsledky výzkumu Jana Hamanová, ředitelka výzkumné agentury SC&C, která výzkum realizovala.


S omezením jsme zatím smířeni


Lidé se s jednotlivými opatřeními podle výsledků výzkumu relativně dobře smířili. Zejména mladým lidem ale vadí zákaz sdružování a rodičům dětí pak uzavřené školy (více než 40 %). Téměř 70 procent populace se obává délky karanténních opatření, největší obavy mají mladí lidé a obyvatelé velkých měst včetně Prahy. Zajímavé je, že opravdu velká část populace (74 %) souhlasí také s případnými postihy při nedodržování pravidel. „Nekompromisní jsou zejména senioři starší 65 let a také lidé s nižším vzděláním. Naopak spíše nesouhlasí s postihy za nedodržování zákazů lidé, kteří se necítí ohroženi (45 %). Jsou to spíše muži, dvě třetiny této skupiny tvoří lidé do 49 let,“ upozorňuje Jana Hamanová.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.