Homeoffice může být pro mnoho firem časovanou bezpečnostní bombou

Datum publikování na HitPrace.cz: 30. 3. 2020

České firmy jsou dnes silně konfrontovány se situací, na níž neměly čas se připravit. Homeoffice se rozšířil i do firem a na zaměstnance, kteří s tím dosud neměli moc zkušeností. Statisíce pracovníků v nastalé výjimečné situaci řeší pomocí nezabezpečených přístrojů a softwarových nástrojů určených pro běžnou komunikaci firemní záležitosti velké důležitosti. To může být pro firmy a jejich citlivá data časovaná bomba.


Konkrétně se jedná o práci doma na počítačích, telefonech a tabletech, které k tomu nejsou přímo určené a dostatečně prověřené. S těmito zařízeními se pak často zaměstnanci připojují do firemních systémů. Firemní data ohrožuje absence šifrování nebo antivirového programu, či přímo přenos nejrůznějších virů z nakažených zařízení.


„V době pandemie muselo s masovým využitím technologií pro vzdálený přístup začít mnoho firem, které je dosud nevyužívaly nebo je provozovaly v omezeném měřítku. Díky tomu jsou mnohá aktuální řešení šitá horkou jehlou a s bezpečnostními riziky,“ říká Michael Grafnetter, odborník na bezpečnost z Počítačové školy Gopas.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.