O agenturní zaměstnance legálních agentur bude postaráno i v době pandemie COVID-19

Datum publikování na HitPrace.cz: 25. 3. 2020

Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS), která sdružuje legální agentury práce s celkovým podílem 40 % trhu a v roce 2019 zaměstnávala 94 000 agenturních zaměstnanců, upozornila na rizika související s potenciálním propouštěním zaměstnanců nelegálních agentur. Velmi pravděpodobně nebude těmto lidem vyplácena kompenzace a v případě zahraničních pracovníků pak ani ubytování. Zaměstnancům legálních agentur ovšem tato situace nehrozí. Nelegální agentury zaměstnávají přibližně 200 000 lidí a více než polovinu tvoří cizinci.


Agentury i v době nouzového stavu fungují


Podle aktuálních usneseních vlády mohou agentury práce fungovat i nadále. „Je to rozumné rozhodnutí, protože řada z nich zajišťuje zaměstnance pro strategicky důležité provozy, např. prodejny potravin, logistická centra a podobně,“ říká Jaroslava Rezlerová, prezidentka APPS.


I tak budou ekonomické dopady na segment agenturního zaměstnávání značné, zejména proto, že tyto legální a prověřené agentury se pohybují v rámci platných zákonů, bezpečnostních předpisů i směrnic.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR