7 z 10 Čechů považuje chytré technologie za bezpečné

Datum publikování na HitPrace.cz: 15. 3. 2020

Bezpečnost a zajištění ochrany citlivých dat představují pro další rozvoj internetu věcí (IoT) tu nejzásadnější výzvu. Navzdory častým varováním expertů, většina (69 %) Čechů chytrým technologiím věří. Vyplývá to z čerstvého průzkumu provedeném agenturou Nielsen Admosphere pro IoT operátora Sigfox Česká republika, který v Česku vybudoval a provozuje chytrou síť propojující statisíce navzájem komunikujících inteligentních zařízení.


Nástup chytrých technologií je nezastavitelným trendem, který naplno dorazil i do Česka. Povědomí o tomto fenoménu má 84 % místních obyvatel. Pouze 16 % dotázaných uvedlo, že vůbec neví, co si pod tímto pojmem představit. Jedná se přitom především o obyvatele starší 65 let, žijících na vesnici.


Z průzkumu také vyplývá, že téměř polovina Čechů (48 %) již dnes využívá některou z chytrých technologii u sebe doma nebo v práci a dalších 24 % dotázaných se k tomu v nejbližší době chystá. V pracovním prostředí jde především o chytré senzory a čidla optimalizující provoz a výrobu. V domácnostech pak dominují běžné spotřebiče jako chytré televizory, ledničky, dětské chůvičky či termostaty. Pouze 28 % respondentů průzkumu uvedlo, že se chytré technologie nevyužívá a ani se k tomu nechystá.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.