Role HR v transformaci firem: Co nás čeká a nemine

Datum publikování na HitPrace.cz: 9. 3. 2020

Co bude hýbat světem HR v roce 2020? České firmy v roce 2020 čeká další kus cesty k digitální transformaci, jejíž logickou součástí je i změna přístupu HR. Nové trendy do českých vod pronikají stále rychleji, a tak se podívejme, co nás v letošním roce čeká.


Efektivita HR: Data, AI, virtuální realita a štíhlé HR

Forbes, Deloitte, McKinsey či Society for Human Resources Management zmiňují propojení mezi HR a novými technologiemi jako jedno z nejintenzivněji řešených témat v roce 2020. Průhlednost dat, bezpečí dat i soulad s GDPR jsou nezbytné, aby HR oddělení fungovala správně. Mnoho firem také řeší efektivitu svých HCM (Human Capital Management) systémů a to, jaká data by manažerům a specialistům umožnila lepší rozhodování, plánování lidských zdrojů, jejich rozvoj a zastupitelnost, což by přesně mělo tzv. Data-driven HR zjednodušovat a přispívat tak k celkově efektivnějším procesům (Lean HR).

Třebaže využití machine learningu nebo AI s cílem lepšího posouzení externích kandidátů či pomoc interním kandidátům ve výběru pracovní pozice, která by pro ně byla vhodná, již není nic nového, práce chatbotů a voicebotů, jako součásti běžné praxe zaměstnanců v HR odděleních je stále novinkou. Boty odpovídají na otázky ohledně zbývající dovolené, využití benefitů nebo přihlašování na školení. Výborným příkladem přímo z českého trhu je Arnold robot, který provádí zaměstnanecké průzkumy a připravuje pak zprávy pro vedení.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR