Češi neprahnou po tučné výplatní pásce, důležitější je pro ně v práci atmosféra

Datum publikování na HitPrace.cz: 13. 2. 2020

Restartovat nebo nakopnout kariéru se každý rok na přelomu roku rozhodnou tisíce lidí. Častým důvodem ke změně bývá chování a přístup zaměstnavatele. Právě představy lidí o ideálním zaměstnavateli se ale značně rozcházejí. Podle průzkumu české technologické společnosti Enehano Solutions mezi více než 500 respondenty by měl především umět v práci zajistit přátelskou a týmovou atmosféru. Důležitá je i plnotučná výplatní páska, avšak více než polovina lidí ji mezi tři hlavní kritéria neřadí. 

Nadpoloviční většina dotázaných (52 %) se shodla pouze na tom, že je klíčové, aby zaměstnavatel dokázal na pracovišti vytvořit i udržet přátelskou a týmovou atmosféru. Všechny ostatní sledované vlastnosti zaměstnavatelů jsou sice vždy pro určitou nemalou část zaměstnanců zásadní, nadpoloviční většina lidí se však neshodla na žádné další z nich.

„To jen potvrzuje, že zaměstnavatelé jsou nuceni ve firmě vytvořit takovou firemní kulturu, která zohledňuje potřeby a priority různých zaměstnanců. Tím se totiž zvýší jejich angažovanost, týmovost a motivace k práci. Flexibilita, mobilita, osobní rozvoj, leadership, smysl práce a firemní vize jsou důležitější než hezký plat, dobrá káva a fatboy. Značně jednodušeji a rychleji s těmito zásadními faktory pracují malé firmy a startupy než velké korporace," říká zkušená konzultantka a lektorka diverzity a inkluze Jana Tikalová. 


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.