Kdy může zaměstnavatel nařídit přesčas?

Datum publikování na HitPrace.cz: 24. 1. 2020

Zaměstnanců je nedostatek snad ve všech pracovních odvětvích a firmy se tuto situaci snaží řešit různými způsoby. Najímání brigádníků, proplácení dovolené, kterou zaměstnanci tráví v práci a samozřejmě přesčasy. Kdy má právo vám zaměstnavatel přesčas nařídit a máte vždy nárok na jeho proplacení? Přesčas je práce vykonaná nad rámec pracovní doby, kterou má zaměstnanec určenou. 

Výjimečně může zaměstnavatel přesčas nařídit

Bohužel, si mnoho zaměstnanců myslí, že jim zaměstnavatel přesčas může kdykoliv nařídit, což není úplně tak pravdou. K nařízení přesčasu musí mít zaměstnavatel velmi vážné důvody, na druhou stranu se důvody často stávají během provozu, není tedy povinen vás o přesčasu informovat předem. 

Nařízený přesčas během víkendu, státním svátku či vašich volných dní (v případě, že pracujete ve směnném provozu) se musí také týkat pouze nutných prací, které nepočkají do běžného pracovního dne. 

Když už k nařizování přesčasu dojde, nesmí počet odpracovaných přesčasových hodin přesáhnout osm hodin týdně a sto padesát hodin za rok. To platí pouze v případě, že vám budou přesčasové hodiny proplacené. Pokud si za ně vyberete náhradní volno, do limitu se nepočítají.

Kdo na přesčas nesmí?

Mladiství, těhotné ženy a rodiče, pečující o dítě do jednoho roku, podle zákoníku práce pracovat přesčas nesmí. 

S kratší pracovní dobou (zkrácený úvazek) se také snižuje počet hodin, které může zaměstnavatel nařídit.

Na příplatek máte nárok

Mnoho zaměstnavatelů otálí s proplacením přesčasů a nabídnou zaměstnanci náhradní volno, které však má zaměstnanec právo odmítnout. Pokud kývnete, své volno si musíte vybrat nejpozději do tří měsíců. 

Na příplatky za přesčas pamatuje zákoník práce. Ve všední dny je stanoven příplatek 25% a za víkend či za práci v noci připočtěte dalších 10%, mnohé firmy však nabízí více. Za práci ve svátek máte nárok na 100% . Příplatky se počítají z vašeho průměrného výdělku



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová