Jak digitální svět ovlivňuje naši emoční inteligenci?

Datum publikování na HitPrace.cz: 17. 1. 2020

Hrozí, že nás v práci kompletně nahradí stroje? Jaké je propojení techniky, obrazovek a sociálních sítí s našim světem emocí a jak ovlivňuje naše chování? Je pro nás digitální svět přítěží nebo ulehčením? A na jaké změny bude potřeba se připravit?

Lidstvo prožilo několik průmyslových revolucí, které jej posunuly vpřed. Tou poslední, digitální, si v současné době stále procházíme. Dochází k digitalizaci služeb, automatizaci výroby a změn na trhu práce. Technika, obrazovky a sítě jsou nedílnou součástí našich každodenních životů. Z termínu umělé inteligence se pomalu, ale jistě stal termín umělé intuice. Přístroje nám nejen ulehčují práci a šetří náš čas. Člověk si tento svět vytvořil, aby byl jeho život lepší a pohodlnější. Stroje a digitalizace nepřišly z vesmíru, vymyslel a naprogramoval je člověk a člověk je tím, kdo je ovládá.

Práce s moderní technikou, ať už v zaměstnání či mimo něj, vyžaduje nejen odborné znalosti, ale také lidské dovednosti v oblasti chování, které jsou známé jako interpersonální dovednosti. Můžeme mít výborně připravené specialisty nebo manažery, kteří jsou špičkami ve svém oboru na technických pozicích, ale pokud nebudou umět pozorně naslouchat a správně komunikovat s lidmi v týmu, může to mít za následek neúspěch daného projektu a selhání projektového manažera. Proto je potřeba společně s technickými znalostmi rozvíjet i oblast „emoční inteligence“. Co se pod tímto termínem skrývá?


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR