Jak poznat solidní nabídky práce od neseriózních?

Datum publikování na HitPrace.cz: 31. 10. 2019

Pokukujete po novém zaměstnání či chcete něco málo přivydělat, ale nabídky některých brigád se vám zdají poněkud pochybné? Věřte, že se vám to nezdá. Za nabídkami některých „zaručených“ brigád, kde si vyděláte mnoho peněz se často skrývají podvodníci, kteří z vás pouze chtějí vymámit vaše peníze nebo informace. 

Na co si dát pozor?

Prvním aspektem, který nemá v seriózní nabídce co dělat, je vstupní, potažmo členský, nebo jakýkoliv jiný poplatek. Ať už to má být na materiál (obálky na která budete nalepovat známky, korálky ze  kterých budete vyrábět růžence apod.) či cokoliv jiného a bude se vám to zdát sebevíc věrohodné, zbystřete. V drtivé většině se nedočkáte ani materiálu, ani odpovědi. 

Stejně tak poplatky v podobě odeslané SMS za přístup na web, kde je vám přislíbena jednoduchá práce v podobě pročítání emialů a jejich odklikávání. 

Další skupinou inzerátů, které vypadají podezřele, je prodej či nabízení čehokoliv a jako odměna je nabídnuta pouze provize. 

Takové nabídky práce nejčastěji objeví v různých skupinách zaměřených na brigády a přivýdělky na sociálních sítích, kde si se společně s inzerátem zobrazí spokojená slečna s bankovkami v ruce, ovšem informace příliš konkrétní nejsou, pouze krátká věta, že podrobné informace pošle do „sz“. Vypadá to věrohodně, že? Ovšem většina fotografií je stažená z internetu a profily jsou falešné, vyjma nabízení kosmetiky. Ovšem prodejem kosmetiky si příliš nevyděláte.

Opravdu o vás stojí?

Důvod pozvání k pracovnímu pohovoru však vůbec nemusí souviset s nabízenou pracovní pozicí. Jelikož zná personalista vaše předchozí povolání z vašeho životopisu, stává se, že cílem pohovoru je zjistit od vás informace o vašem předchozím zaměstnavateli, což je neetické a na hranici zákona. Je velmi nepravděpodobné, že vám firma pracovní místo poskytne.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová