Toužíte cestovat a pracovat zároveň? Inspirujte se digitálními nomády

Datum publikování na HitPrace.cz: 9. 10. 2019

Toužíte objevovat svět, ale chybí vám na to finanční prostředky? Celý rok dřete, abyste alespoň o dovolené objevovali krásy světa. Díky moderním technologiím si můžete splnit svůj o cestování během celého roku a pracovat i na svých cestách. Lidé, kteří se rozhodli pro tento životní styl se nazývají digitální nomádi a jejich počet roste i mezi českými občany. 

Čím se digitální nomád živí?

Pracovních úkonů, které se mohou dělat na dálku existuje hodně. Pokud se chcete stát digitálním nomádem musíte umět nějakou činnost, ke které vám postačí pouze váš notebook a lze ji odeslat přes internet – IT a programování (jsou považováni za zakladatele digitálního nomádství), marketing, copywriting (psaní článků, SEO, popisky), fotografování a grafika, výuka (učitelé přes Skype nejsou dnes již nic výjimečného) a virtuální asistentka (plánovat schůzky nebo připravovat podklady můžete i z pláže).

Bez sebekázně to nejde

Možná to zní jako práce snů, ovšem musíte počítat se dlouhým odloučením od všech blízkých, na druhou stranu existují i celé rodiny digitálních nomádů, kteří cestují společně. Počítejte s tím, že ne na všech místech Země chytnete internet. Věřit, že se všude uživíte je také naivní představa. Proto se ujistěte, že vaše pracovní nasazení vám neumožní vidět moře jen z okna. 

Mnoho lidí také potřebuje mít nad sebou šéfa fyzicky, jinak se po čase začne práci vyhýbat a odkládat ji. Pomoci může stanovit si sám sobě pevnou pracovní doby a nehledat výmluvy, proč ji odložit na později. 

Jednou z možností, kterou digitální nomádi také často využívají, že pracují na cestách pouze polovinu roku, zpravidla přes zimu utíkají za teplem a sluncem a na léto se opět vracejí. 

Digitální nomádství není jen pro mladé

Ačkoliv by se mohlo zdát, že je digitální nomádství určeno spíše mladším pracovníkům, přibývá digitálních nomádů v pokročilejším věku, kdy je děti již nepotřebují a oni si mohou začít plnit sny.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová