Trh práce: Opatrnost zaměstnavatelů roste

Datum publikování na HitPrace.cz: 17. 9. 2019

Společnost ManpowerGroup Česká republika dnes zveřejnila výsledky průzkumu „ManpowerGroup Index trhu práce“ pro čtvrté čtvrtletí roku 2019. 

V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2019 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2019 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

ManpowerGroup má pro Českou republiku k dispozici i sezonně očištěná data SAD (jelikož průzkum v ČR se provádí již více než pět let), která eliminují dopad sezonních výkyvů v datech týkajících se náborových aktivit. Tisková zpráva uvádí všechna data sezonně neočištěná.

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro čtvrté čtvrtletí 2019 mírně optimistické náborové plány. 4 % zaměstnavatelů očekávají nárůst počtu pracovních sil, 2 % předpovídají snížení počtu pracovních sil a 93 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2019 hodnotu +2 %.

„Míra nezaměstnanosti v České republice zůstává nejnižší v Evropě a společnosti mají potíže s obsazováním svých volných pracovních míst ve všech odvětvích, ale podle našeho výzkumu se ve čtvrtém čtvrtletí předpokládá zpomalení tempa náboru. Zvýšenou opatrnost sledujeme zejména v automobilovém odvětví, které je v české ekonomice klíčovým zaměstnavatelem. Také očekáváme na konci roku sezónní pokles zaměstnanosti v zemědělství, stavebnictví a restauracích a hotelech. Kromě toho pouze 21 % velkých společností plánuje zvýšit počet zaměstnanců ve srovnání s 35 % v předchozím čtvrtletí,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika. 


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.