Z domova běžně pracují jen 4 % Čechů, home office je nejběžnější v Nizozemsku

Datum publikování na HitPrace.cz: 14. 9. 2019

Home office je stále více vyhledávaným benefitem ze strany pracovníků, v současné době především mileniálů. Podle zjištění analytického projektu Evropa v datech využívají home office asi 4 % Čechů, což je zhruba 206 tisíc lidí. V rámci celé Evropské unie pak práci z domova využívá více žen než mužů, a také více živnostníků než zaměstnanců. 

Podle zjištění analytického projektu Evropa v datech běžně využívají tzv. home office 4 % českých pracujících ve věku od 15 do 64 let, tedy zhruba 206 tisíc lidí. Česká republika se tak nachází těsně pod průměrem Evropské unie, který činí 5 %. V Nizozemsku, kde je home office nejběžnější, takto obvykle pracuje 14 % (1,2 milionu lidí). Z domova naopak méně často pracují Bulhaři (0,3 %), Italové, Řekové nebo Slováci.

I když je práce z domova v České republice čím dál tím víc oblíbenější, stále jsme v tomto směru pod průměrem Evropské unie (5 %).

„Alespoň občas si home office vezme přibližně 280 tisíc českých pracujících. To znamená zhruba tolik lidí, kolik žije v Plzni a Liberci dohromady. Ještě před deseti lety to bylo o 85 tisíc lidí méně,“ uvádí Jan Krupička z projektu Evropa v datech.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR