Čeká vás první den ve vysněné práci? Nepokazte ho

Datum publikování na HitPrace.cz: 3. 9. 2019

Po několika pracovních pohovorech se již cítíte frustrování a ztrácíte naději, že najdete práci, kde se vám bude opravdu líbit, když zazvoní telefon. Po jeho zvednutí vám personalista společnosti, kde toužíte pracovat oznámí, že jste přijati a k prvního následujícího měsíce nastupujete. Telefonát, o kterém sní mnoho lidí je konečně tu a vám nezbude nic jiného, než odpočítávat jednotlivé dny do nástupu. Dobře se na první den v nové práci připravte. Špatný dojem z prvního dne by vám mohl lehce práci značně znepříjemnit.

Přijďte včas

„Přece nezaspím hned první den.“ Věta, kterou si řekne většina lidí. Možná se budete divit, kolik jich nakonec opravdu zaspí. Večer se převalujete, nemůžete usnout, neustále sledujete čas, který zbývá do za zazvonění budíku. Když konečně zaberete, již se rozednívá a zvonění budíku ani nevnímáte a spíte klidně dál. 

Nařiďte si raději více budíku a večer si vše připravte, včetně dokladů, které budete potřebovat k sepsání pracovní smlouvy. 

Nadřízené oslovte jménem

Již při pohovoru vnímejte jména vašich nadřízených a případně jména důležitých kolegů. Hned první den splést jméno šéfa nebo na něj vytasit otázku: „Jak, že se to vlastně jmenujete?“ z vás oblíbeného zaměstnance rozhodně neudělá. Pokud máte možnost, zapamatujte si také pozice důležitých kolegů a nadřízených.

Nebuďte namyšlení

Při zaučování se nezmiňujte, že vy přece už vše znáte a nic nepotřebujete učit. Buďte pokorní, zajímejte se a vyptávejte se. I když jste ve stejném oboru jako v předchozím zaměstnání, každá společnost má jiný přístup. 

Od kolegů si udržujte odstup

Svým kolegům neprojevujte hned důvěru. V žádném případě nikoho za zády nepomlouvejte a s nikým neflirtujte. Nemějte nemístné vtipy a narážky. Buďte příjemní a hovor udržujte o práci. 

Časem se ledy prolomí. Pokud vás kolegové vyzvou, ať s nimi jdete na oběd, jděte, ale sami se nevnucujte. 


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová