Češi si kopírují klíče od kanceláře a říkají svým kolegům heslo k pracovním počítačům

Datum publikování na HitPrace.cz: 2. 9. 2019

Statisíce Čechů tráví svoji pracovní dobu v kancelářích a do pracovních stolů si často ukládají osobní věci i peníze. Důvěřují svým kolegům? Jak často ztrácejí klíče od zaměstnání? A mají pro vstup do práce raději karty, nebo otisk prstu? To zjišťoval průzkum, který pro společnost ASSA ABLOY připravila agentura IPSOS.

eši svým spolupracovníkům věří. Dvě třetiny z nich by při odchodu klidně nechaly na pracovním stole peněženku nebo klíče od domu. Více než polovina zaměstnanců nechává klíče a peněženku v kabelce či tašce a nikam si je nezamyká. 28 % lidí také nemá problém sdělit heslo ke svému počítači svým kolegům. Důvěra se přitom nemusí vyplatit: 10 % respondentů se na pracovišti během posledních 12 měsíců setkalo s krádeží nebo neobjasněnou ztrátou osobních věcí.

Alarmující ovšem je, že téměř 11 % zaměstnanců si kopíruje klíče od stávající kanceláře. „Podobně bezstarostně jako k vlastním věcem přistupují Češi také k datům a majetku svého zaměstnavatele. Často ztrácí klíče nebo přístupové čipy a karty od firem a nechávají si pak vyrobit kopie ztracených klíčů,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Šedivý, ředitel ASSA ABLOY Czech & Slovakia. Podle něj se v případě kopírování klíčů jedná o značné bezpečnostní riziko pro zaměstnavatele. 


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.