Jak poznáte, že se vám bude v nové práci líbit?

Datum publikování na HitPrace.cz: 19. 8. 2019

Konečně jste sehnali práci svých snů? Práci máte hned za rohem a slíbené platové ohodnocení je více než nadprůměrné? Přesto ve vás hlodají obavy, jak vás stávající zaměstnanci přijmou? Bude se vám tam líbit, zapadnete mezi ně? Něco pochytíte již při svém pohovoru, zejména pokud půjdete přes své budoucí pracoviště. Pokud uvidíte fotografie dětí, květiny a jiné drobnosti zdobící pracoviště, svědčí to o uvolněné atmosféře. Atmosféra na pracovišti a vybavenost pracovních prostor mnohé napoví, poslouchejte svou intuici. Mnohé o firmě zjistíte na internetu a ideální je, když znáte nějakého z bývalých nebo stávajících zaměstnanců, nestyďte se zeptat. 

Čekáte u sekretářky na svůj pohovor?

Vnímejte při čekání své okolí. Povídá si sekretářka nenuceně se svými  kolegyněmi nebo dokonce s vámi? Nabídla vám kávu nebo něco k pití? Jak reagovala, když se ozval nebo přišel nadřízený? Ztuhla nebo změnila o hodně tón hlasu? I takové maličkosti dost napoví o atmosféře ve společnosti. Čekání na přijetí personalistou nebo nadřízeného by nemělo být příliš dlouhé. 

Reakce budoucích kolegů

Jak na vás reagovali budoucí kolegové? Pozdravili vás, usmáli se nebo bylo na pracovišti hrobové ticho a nikdo ani nemukl? Pokud se z pracoviště ozývá smích, který nepřestane ani při vašem vstupu, máte vyhráno.

Tykání nebo vykání

Tykání na pracovišti je někdy ošemetná věc, zejména mezi nadřízeným a podřízeným. Na druhou stranu nabídnuté tykání, neznamená, že se bude okamžitě se šéfem kamarádit nebo že ztratí váš respekt. 

Zavírají dveře do kanceláře? 

Jsou dveře do kanceláře otevřené nebo zavřené? Možná to zní malicherně, ovšem klepání na dveře a vyčkání na svolení vejít vás řadí do podřadné pozice. To ovšem neznamená, že by na pracovišti vládla napjatá atmosféra.  

Nebojte se zeptat

Pokud máte nějaké otázky na fungování zaměstnanců, nebojte se personalisty nebo nadřízeného zeptat. Zeptejte se i jich, jak se jim ve společnosti líbí a zda se do práce těší a proč. 


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová